Gå til hovedindhold

I ugerne under nedlukningen har landets største kommuner modtaget langt færre underretninger, viser nye tal. Flere børneorganisationer er bekymrede.

Få underretninger under corona-nedlukning bekymrer børneorganisationer.
Arkiv / Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau/Scanpix

Hvis Emils far slår, så er chancen for, at han får hurtig hjælp fra kommunen mindre end normalt, vurderer børneorganisationer. 

Det skyldes, at antallet af underretninger på udsatte børn i landets fire største byer faldt markant under nedlukningen i foråret.

Således modtog Aarhus Kommune i flere uger med corona-nedlukning færre anmeldelser end de gjorde i eksempelvis vinterferien.

Og kombinationen af lukkede skoler i foråret og en lang sommerferie, bekymrer direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjelddahl.

- Færre får den hjælp, de har brug for. Børn er blevet spærret inde med familier, hvor der er brug for hjælp, siger han.

Underretninger på udsatte børn kommer ofte fra lærere og pædagoger, da de har særlig pligt til at fortælle kommunernes socialkontorer om vold, seksuelle overgreb eller mistrivsel blandt børn og unge. 

Færre får hjælp

I Københavns Kommune underrettede skolerne i gennemsnit om cirka 30 børn fra 11. marts og fem uger frem. I de efterfølgende fem uger steg antallet til 55 i gennemsnit.

Også i Odense og Aalborg faldt antallet af underretninger under nedlukningen.

I marts, april, maj 2019 fik Odense Kommune 343 underretninger fra skoler, skolefritidsordninger og dagtilbud. I år er tallet 224 underretninger for de samme måneder.    

Sammenlignet med sidste år faldt antallet af underretninger i Aalborg Kommune med 42 procent i perioden fra 11. marts, hvor statsministeren holdt tale om nedlukningen, og frem til 17. april, hvor skolerne begyndte genåbningen. Fra 697 underretninger i 2019 til 405 underretninger i 2020.  

De lave tal foruroliger også Red Barnet. 

- Konsekvensen er, at nogle børn får hjælpen senere, siger Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet.

Rasmus Kjelddahl mener, at politikerne nu skal sikre, at børnene ikke tabes for altid.

- De må sikre, at vi får fat i de her udsatte børn og unge, siger han. 

Ondt i maven

Socialdemokraternes socialordfører erkender, at få underretninger kan give problemer.

- Jeg er bekymret for, hvad de har oplevet i den tid. Jeg får helt ondt i maven af at tænke på det, siger Camilla Fabricius (S).

Hun fortæller, at Folketinget med sommerpakken afsatte penge til flere aktiviteter for udsatte børn og unge i et forsøg på at afbøde konsekvenserne. 

- Der er også lavet øgede aktiviteter på fritidsområdet. Øgede aktiviteter i de udsatte boligområder. Der er givet penge til både frivillige organisationer og kommunale medarbejders gadeadfærd, så de kan være mere opsøgende, siger Camilla Fabricius. 

København: Idræt til udsatte

Vicedirektør i Socialforvaltningens Borgercenter Børn og Unge i Københavns Kommune, Lise Vandahl, fortæller i et skriftligt svar til Fagbladet, at landets største kommune i forbindelse med corona-nedlukningen åbnede en telefonrådgivning, hvor familier kan henvende sig med problemer. 

- Desuden har vi holdt vores gadeplansarbejdere aktive og opsøgende under hele corona-nedlukningen og i sommerferien, siger hun.

Lise Vandahl fortæller, at kommunen også har igangsat en række idrætsaktiviteter for udsatte børn og deres familier, hvis skolerne har fortalt, at nogle børn kunne have ekstra behov i sommeren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening på grund af sommerferie.