Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

3F's a-kasse vil stå med tusindvis af ledige, der har krav på samtaler om cv i løbet af kort tid, når reglerne bliver normale igen. - Vi vil levere ordentlig kvalitet. Derfor er der brug for mere tid, advarer Eva Obdrup fra 3F's a-kasse.

Er cv'et i orden? Hvordan søger du arbejde? Hvordan holder du styr på jobsøgning? Det er noget af indholdet i en cv-samtale i a-kassen. Men kvaliteten kan sættes over styr, hvis a-kassen tvinges til at gennemføre tusindvis af samtaler på kort tid, som har hobet sig op på grund af krisen.
Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Ledige, der er ramt af corona-krisen, risikerer, at a-kassen ikke har nok tid til at hjælpe med dem med at få vejledt og gennemgået deres cv, når beskæftigelsessystemet igen åbner for samtaler.

For når reglerne igen bliver normale, vil 3F’s a-kasse (3FA) stå med en ophobning af ledige, der skal til cv-samtale med a-kassen inden for 14 dage.

- Derfor er vi bekymrede for, om vi kan give medlemmerne den kvalitet i vejledningen, som de fortjener, siger Eva Obdrup, forretningsfører i 3FA.

I 3F vil der være mindst 11.500 ledige, der har krav på en CV-samtale, som ikke er blevet holdt på grund af krisen.

Lige nu er CV-samtalerne i a-kassen suspenderet. Men når suspenderingen engang ophæves, vil det kræve mange arbejdstimer alene at få samlet op i forbindelse med krisen. Dertil kommer de løbende CV-samtaler, efterhånden som nye personer bliver ledige.

Bliver ekstremt pressede

Efter normale regler har man ret til en cv-samtale højst 14 dage, efter at man er blevet ledig. Hvis der ikke blødes op på det, står 3F’s lokale a-kasser over for en gigantisk opgave.

- Vi vil blive ekstremt pressede. Og det vil gå hårdt ud over vores ledige, hvis vi skal forsøge at få presset hundredvis af samtaler igennem i vores lokale afdelinger på kort tid, vurderer Eva Obdrup.

- Det kan vores ledige ganske enkelt ikke være tjent med. Cv-samtalerne i a-kassen er rigtigt gode og værdifulde. Men som situationen er nu, så er der særligt brug for to ting: Konkret formidling af arbejde og vejledning om, hvordan man kommer i arbejde. Det er dét, vores lokale a-kasser har haft fokus på under krisen, siger hun.

Indsats suspenderet

Siden 12. marts har jobcentrene været lukket ned på grund af smittefare. Samtidig blev beskæftigelsesindsatsen midlertidigt suspenderet. Det betød, at ledige midlertidigt ikke behøver leve op til en række af de formelle krav, de plejer at være underlagt – herunder krav om samtaler på jobcenter og i a-kasse.

Desuden er lediges dagpengeperiode midlertidigt “lagt død” – så der under krisen ikke bruges af dagpengeretten.

Det er endnu ikke meldt ud, hvornår suspenderingen af reglerne ophæves.

- Vi har brug for, at suspenderingen fastholdes, indtil forholdene igen er mere normale. Når vi skal i gang igen, skal det være i et tempo, som sikrer en ordentlig og god vejledning, så de ikke jappes igennem systemet, for at vi kan nå en tidsfrist, pointerer Eva Obdrup.

Systemet kan brænde sammen

Eva Obdrup opfordrer beskæftigelsesministeren og politikerne til at tage a-kasserne med på råd, før en eventuel ophævelse af den midlertidige standby:

- Det må være i alles interesse, at vi har et skarpt fokus på at få folk tilbage i arbejde. Det KAN altså ikke være stive krav om kontroller, et bestemt antal samtaler og så videre, der skal sætte dagsordenen. Det håber jeg, at vi kan blive enige om.

Også formanden for brancheorganisationen Danske A-kasser, Torben Poulsen, ønsker, at a-kasserne får længere tid til at holde samtaler med de ledige.

- Systemet kan brænde sammen, når a-kasserne efter en genåbning af beskæftigelsesindsatsen skal holde obligatoriske, fysiske møder med godt 50.000 nye corona-arbejdsløse på bare 10 dage, siger han til A4 Arbejdsliv.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil ikke holde beskæftigelsesindsatsen lukket én dag mere, end det er nødvendigt, skriver han til samme medie:

- Jeg kan sige, at der arbejdes på en næste fase af genåbningen af jobcentrene, som jeg forventer at kunne offentliggøre inden for den nærmeste fremtid, når den er drøftet med partierne.