Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

På bare to måneder blev ledigheden i 3F skudt seks år tilbage. Eksperterne i 3F har analyseret tallene, der nu afslører, at stigningen i april har været uden fortilfælde.

Ledigheden i 3F er strøget til vejrs i marts og april, så 3F nu har over 20.000 fuldtidsledige. Stigningen har været uden fortilfælde, siger 3F-økonom.
arkiv

En ny analyse og gennemgang af ledigheden i 3F under corona-krisen afslører nu nye sandheder om, hvad der egentlig er sket, siden corona-smitten satte sit præg på arbejdsmarkedet fra den anden uge i marts.

Økonomerne har sæsonkorrigeret tallene og regnet dem om til fuldtidsledige, på samme måde som Danmarks Statistik gør. Dermed kan tallene sammenlignes med situationen før krisen.

Ifølge de nye beregninger har 3F nu over 20.000 fuldtidsledige.

- I april måned steg ledigheden uden fortilfælde. Hele 5.500 flere fuldtidsledige blev der. Og på bare to måneder steg ledigheden i 3F med 3,4 procentpoint til 8,7 procent. Vi skal seks år tilbage for at finde en ledighed af den størrelse, siger økonom i 3F, Jesper Grunnet-Lauridsen.

Han forklarer, at under finanskrisen var den højeste stigning i én måned på 1,4 procentpoint.

(tekst fortsætter under kurven)(Kurven viser udviklingen i ledigheden i 3F i procent siden 2007. Kilde: 3F.)

Tallene afslører også, at ledigheden er steget lidt mere for kvinder end for mænd.

- Under finanskrisen var det særligt mændene, der blev ramt af ledighed. Denne gang har det – indtil nu – særligt ramt kvinderne. Det skal ses i sammenhæng med, at privat service, hotel og restauration (PSHR), som beskæftiger mange kvinder, er den gruppe i 3F, der har været hårdest ramt af corona-krisen, mener Jesper Grunnet-Lauridsen.

Selvom ledigheden i 3F nu nærmer sig ni procent, er der stadig et stykke op til toppen under finanskrisen i 2010, hvor 14 procent af 3F’erne på et tidspunkt var uden arbejde.

- Det er rigtigt. Men det uhyggelige er, hvor hurtigt den er steget nu på meget kort tid. Vi har formentlig ikke nået toppen endnu, vurderer Jesper Grunnet-Lauridsen.