Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Har du fysiske eller psykiske gener, når du går på arbejde, kan du sammen med din arbejdsplads få hjælp til at skifte spor til et arbejdsliv uden smerter. Det er bagageportør Claus Kærgaard Müller i gang med.

Claus Kærgaard Müller bruger sporskifte-ordningen til at uddanne sig til personlig træner.
Foto: Privat

Glæden ved at træne og styrke sin krop boblede op igen hos den 52-årige Claus Kærgaard Müller, da han efter en arbejdsulykke og otte brækkede ribben skulle bygge kroppen op igen.

Som ung læste han anatomilære og fysiologi, men uheldige omstændigheder gjorde, at han måtte droppe studiet. I stedet kom han i Københavns Lufthavn som bagageportør - og dér har han hængt i siden. Det betyder daglige løft på op til 10 ton.

- Jeg har været i 25 år i lufthavnen. Jeg er super glad for mit arbejde, men jeg ved jo heller ikke, hvor længe min krop kan holde til det herude. Jeg har allerede en del skader, siger Claus Kærgaard Müller.

Åbnet en ny dør

Netop faren for nedslidning af kroppen har åbnet en ny dør for Claus Kærgaard Müller. Han er nemlig lige begyndt i Sporskifteordningen. Det er en ordning, der giver virksomheder økonomisk støtte til at omskole medarbejdere, der er truet af nedslidning.

Idéen er, at de kan skifte job eller branche, så de igen kan arbejde i et job uden smerter.

På en lang række kursusdage over knap seks måneder skal Claus Kærgaard Müller derfor omskoles til personlig træner. Han skal uddannes til at hjælpe andre, der har behov for at styrke kroppen, omlægge deres kost og lignende.   

- Jeg kunne smaddergodt tænke mig at få lov til at vejlede en masse mennesker og vise dem den glæde, som jeg har fået tilbage med hensyn til træning.

Det var 3F Kastrup, der introducerede Claus Kærgaard Müller for Sporskifteordningen. Og det varede heldigvis heller ikke længe, før hans arbejdsgiver, SAS, bakkede op om idéen.

Nu har han fået den glød tilbage, som han havde glemt for mange år siden.

- Jeg er super glad. Uddannelsen har vist sig at være fuldstændig lige så spændende, som jeg havde håbet, fortæller Claus Kærgaard Müller.

Få fat i folk, før det er for sent

Den pulje, der financierer sporskiftet, er hentet fra trepartsaftalen om efteruddannelse i 2017. Her afsatte regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter 100 millioner kroner til ordningen.

I 3F ser forbundssekretær Søren Heisel Sporskifteordningen som en fantastisk mulighed for mange 3F’ere til at få omstillet arbejdslivet.

- Jeg bliver så glad, når jeg hører sådan en historie som Claus Kærgaard Müllers. Det er den helt rigtige vej at tilbyde sporskifte til medarbejdere, som er i nedslidende jobfunktioner. Vi skal nemlig have fat i de medarbejdere, før det er for sent, og få flyttet dem væk fra det nedslidende og over i noget mere holdbart, siger Søren Heisel. 

- Vi skal have mange flere virksomheder til at gribe den her mulighed. Der er rigtig gode økonomiske muligheder i ordningen, så det er ikke en udgift for virksomheden at gå i gang med det. Tværtimod, så bevarer de deres erfarne medarbejder på virksomheden, men i et job, som de kan holde til, siger Søren Heisel.

Claus Kærgaard Müller ved endnu ikke, om uddannelsen skal føre til fuldtidsarbejde som personlig træner, eller om det skal kombineres med hans job i lufthavnen. Det må tiden vise.

- Jeg har flere kolleger, der godt kunne bruge at komme i lidt bedre form, som han siger.