Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Efter dagpengereformen sidste år kan det koste ledige muligheden for at få dagpenge, hvis chefen venter til måneden efter med at udbetale løn.

En 24-årig mand fik afslag på dagpenge, fordi arbejdsgiveren havde indberettet hans løn i måneden efter, den var tjent. Manden har arbejdet som opvasker på en restaurant.
FOTO: Henrik Bjerregrav/Arkiv

Dagpengekassen blev smækket i, da en 24-årig mand i december 2017 meldte sig ledig.

For selvom han opfyldte det nye krav om lønindkomst for at få ret til dagpenge, måtte a-kassen sige nej.

Det skete, fordi chefen på den restaurant, han arbejdede på som opvasker, først indberettede lønnen måneden efter.

Derved kom den unge mand i klemme i de nye dagpengeregler, der betyder, at a-kassen skal se i Indkomstregistret, hvad medlemmet har tjent. Men fordi arbejdsgiveren kan vente til måneden efter med at indberette løn til registret, sker det, at den ledige alligevel ikke kan få dagpenge.

Det er a-kasseleder Søren Becher fra 3F København ikke tilfreds med:

- Det er galimatias, at folk som har tjent de penge, de skal, risikerer ikke at opnå ret til dagpenge alligevel, siger han. 

En månedsløn går tabt i regeljunglen

I praksis betyder de nye regler, at hvis en virksomhed indberetter to lønperioder samme måned - som eksempelvis ved at indberette juni-månedsløn 2. juli og juli-lønnen 26. juli - kommer den til at “straffe” medlemmerne. Det skyldes, at der er et max beløb pr. måned, som må medregnes ved optjening af dagpengeret, og den ene månedsløn går derfor tabt i optællingen.

Hos 3F’s Akasse mærker Søren Becher konsekvenserne:

- Vi har nu flere medlemmer, som vi har måttet give afslag på dagpenge på grund af tidspunktet for indberetning af lønnen. Efter vores opfattelse kan det krænke de arbejdsløses retsstilling, siger han.

Derfor tager han nu problemet videre til politikerne, når han onsdag fremlægger det for Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Mod sund fornuft

3FA har nu fået afgjort den første sag i Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring, hvor medlemmet ikke fik medhold. Nu er sagen anket videre til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.

I 3FA har hovedkontoret fået “en del” sager ind.

- Vores eksperter arbejder videre med dem. Foreløbig har vi via Ankestyrelsen fået slået fast, at reglerne ikke er klare på området. Men det kan vores medlemmer jo ikke være tjent med. Har man haft den indkomst, som reglerne kræver, så kan det ikke være rigtigt, at man ikke får dagpenge alligevel på grund af en teknikalitet, mener Eva Obdrup, der er forretningsfører for 3F’s Akasse.

- Det er imod politikernes hensigt og stik mod sund fornuft, tilføjer hun.

Det er ikke det første problem, der har vist sig, siden dagpengereformen trådte i kraft sidste år. Tidligere er flere ledige stået frem, som har fået beregnet en betydeligt lavere dagpengesats, da de skulle genindplaceres i dagpengesystemet. Det skyldes, at lav lønindtægt i flere måneder skal indgå som beregningsgrundlag.