Gå til hovedindhold

Der er alt for få unge, der uddanner sig til tekniske isolatører, brolæggere, tagdækkere og struktører.

Uddannelser som struktør, tagdækker, brolægger og teknisk isolatør har svært ved at finde ansøgere nok. Her er det et billede af en tagdækker fra DM i Skills. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Scanpix

Alt for få danske unge vælger at tage en nicheuddannelse inden for bygge- og anlægsbranchen, og hvis efterspørgslen ikke bliver større, kan det meget vel betyde, at uddannelserne ikke længere kan udbydes.

Det skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Hos Byggeriets Uddannelser vurderer man, at man lige nu har 200 ledige praktikpladser inden for uddannelserne struktør, tagdækker, brolægger og teknisk isolatør.

- Jeg kan godt frygte, at uddannelserne uddør eller bliver et mindre speciale gennem andre uddannelser, siger uddannelseskonsulent John Hvass fra Byggeriets Uddannelser til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

- Så længe, skolerne har de små hold, som de kører med nu, kan det godt være, at de begynder at kigge på, om der fremover er økonomisk grundlag for at køre en uddannelse, siger han og tilføjer:

- Optimalt set skulle vi udbyde 300 praktikpladser mere, end vi gør i dag, inden for de fire uddannelser. Virksomhederne er klar, men det er de unge ikke.

Han forklarer den manglende søgning med, at der eksempelvis ikke er mange, som ved, hvad en struktør eller en teknisk isolatør laver. Og forældrene synes, at deres børn skal vælge de gængse uddannelser som tømrer, murer eller maler.

Hos Dansk Byggeri kan man genkende problematikken, men her er man dog ikke bange for en decideret nedlæggelse af nicheuddannelserne.

- Jeg er ikke bekymret for, at de bliver nedlagt, men jeg ved godt, at det kan være vanskeligt. Derfor er det også et indsatsområde hos os, for der skal gøres noget, understreger Louise Pihl, der er vicedirektør i Dansk Byggeri, over for Licitationen – Byggeriets Dagblad.