Gå til hovedindhold

Arbejdsgiver dømt i både byret og nu landsret. Skatterådgiver mener, at medarbejdere kommer i urimelig klemme, og hun opfordrer til, at reglerne ændres.

Byggefirmaet holder nu mere øje med kilometre, BroBizz og transport med færge, så de ansatte ikke får bøvl med den skattefri kørselsgodtgørelse.
Arkiv / Jens Nørgaard Larsen / Ritzau/Scanpix

En byggearbejder får nu dækket den restskat, han pludselig stod med. Både byretten i Viborg og Vestre Landsret har dømt hans arbejdsgiver til at betale ham beløbet.

Byggefirmaet havde ikke fulgt reglerne for, hvordan de skal tjekke den kørselsgodtgørelse, som de udbetalte til ham. Det opdagede skattevæsenet, og derfor ville de ikke godkende, at han havde fået pengene skattefrit.

Selvom det er arbejdsgiveren, der har sjusket, får den ansatte skatteregningen. I den aktuelle sag har byggearbejderen været nødt til at sagsøge firmaet for at få dækket udgiften.

- Det er urimeligt, mener skatterådgiver Inge Nilsson fra firmaet SkatteInform i København.

- Når arbejdsgiveren ikke har fulgt reglerne, så bør Skattestyrelsen kræve skattebetalingen af firmaet, foreslår hun.

Sagsanlæg lig med fyring

Der har tidligere været lignende sager. En chauffør fik en restskat på 100.000 kroner, fordi arbejdsgiveren havde sløset med kontrollen af kørselsregnskabet.

Den nye dom viser, at arbejdsgiveren kan gøres ansvarlig for, hvad den ansatte mister. Men det er uholdbart, at ansatte tvinges til at gå rettens vej, mener Inge Nilsson.

- Hvis den pågældende stadig er ansat i virksomheden, så vil en stævning af firmaet jo mange gange være det samme som at skrive sin egen fyreseddel, siger Inge Nilsson.

Arbejdsgiveren skal håndtere skattevæsenet

I den aktuelle sag kørte byggearbejderen ud til forskellige byggepladser. I 2017 fik han pludselig at vide, at Skat ikke ville anerkende kørselsgodtgørelserne i 2014 og 2015 som skattefrie.

- Skat beder tit medarbejderen indsende dokumentation for kørselsgodtgørelsen. Han eller hun sender i god tro, hvad de har afleveret til arbejdsgiveren. Men arbejdsgiveren har måske rettet i noget af det. Pludselig opstår der tvivl, og så er den ansatte i en urimelig klemme, synes Inge Nilsson.

- Det er arbejdsgiveren, der har ansvaret for at tjekke. Derfor er det også dem, der skal tage sig af henvendelser fra Skat og bøde for eventuelle fejl, mener hun.

Byggearbejderen var ansat hos Byggeselskabet Paulsen ved Them, syd for Silkeborg. Direktør Christian Paulsen siger, at firmaet siden dommen har skærpet kontrollen af de ansattes kilometer-opgørelser, brug af færge og af BroBizz.

- Det siger reglerne, at vi skal gøre, og det skal vi selvfølgelig rette os efter, siger Christian Paulsen.