Nedrevne byggematerialer skal i højere grad genanvendes, mener regeringen ifølge nyt udspil. Et godt initiativ, lyder det fra 3F, som dog efterlyser endnu mere handling.
40 procent af Danmarks samlede affald stammer fra byggebranchen, og for meget af det går til spilde, mener regeringen.
Derfor har den i dag varslet et lovforslag, som skal sikre, at flere materialer fra nedrevne bygninger genanvendes.
Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
Regeringen ønsker krav om, byggematerialer sorteres under selve nedrivningen i stedet for at ende i én container og først blive sorteret, når materialerne er blandet sammen.
Det skal sikre, at en større del bliver brugt i nye bygninger og ikke ender som restaffald.
- Der er et kæmpe potentiale for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen, og derfor skal vi tænke mere bæredygtigt, så vi skaber mindre affald og mindre spild, samtidig med at vi genanvender og genbruger flere af de allerede eksisterende materialer, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).
Kravet vil gælde for bygherrer og virksomheder, der nedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere, oplyser ministeriet.
3F: Et skridt i den rigtige retning
Regeringens planer bliver mødt med tilfredshed hos Morten Lehmann, uddannelseskonsulent hos Byggegruppen i 3F.
- Det er helt sikkert et godt initiativ. Der er allerede fokus på at genanvende mere byggemateriale i branchen, men det kan blive meget bedre, siger han.
Morten Lehmann efterlyser dog langt mere handling. Han kalder det ”et hjørne i at gøre byggebranchen mere grøn”.
- Man bør ikke kun fokusere på nedrivning, men også på, hvordan man kan bygge huse mere bæredygtigt. Der kunne man lave skrappere regler om at bruge genbrugelige materialer og sikre, at materialer i højere grad kan skilles ad og genbruges.
Samtidig påpeger han, at der er et stort potentiale i at renovere frem for at nedrive.
- Det koster meget på CO2-regnskabet, når vi river bygninger ned og bygger nyt. Der er mange bygninger, der bliver revet ned i dag, som vi sagtens kunne renovere i stedet, siger han.
Miljøministeriet oplyser, at lovforslaget fremsættes i december 2023, og det forventes at træde i kraft 1. juli 2024.