Gå til hovedindhold

En litauisk byggechef er onsdag idømt 60 dages fængsel ved Københavns Byret for at have tjent penge på at beskæftige ukrainske arbejdere uden arbejdstilladelse. Han frifindes for dokumentfalsk af særlig grov karakter.

Københavns Byret har onsdag idømt en litauisk byggechef 60 dages fængsel og en bøde til hans firma på 110.000 kroner for at beskæftige illegale arbejdere og for medvirken til dokumentfalsk.
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

En 41-årig direktør i et litauisk byggefirma er dømt til 60 dages fængsel for at hyre ulovlig arbejdskraft og for medvirken til dokumentfalsk.

Det har Københavns Byret afgjort onsdag.

Hans firma, UAB Horna, er derudover tilkendt en bøde på 110.000 kroner.

Den litauiske statsborger Saulius Doras er kendt skyldig i at beskæftige illegale ukrainske arbejdere og være vidende om, at hans ansatte befandt sig ulovligt i landet med falske rumænske papirer.

Ikke nok beviser

Han var også tiltalt for at have fremstillet de falske id-kort til ukrainerne. Men det forhold fandt dommeren ikke, at der var tilstrækkelige beviser for.

- Vi vil tage dommen til efterretning og undersøge, hvad vores muligheder er, fortæller anklager Kasper Kjær Jensen, der havde begæret minimum et års fængsel og en bøde på 500.000 kroner til den dømte.

Saulius Doras begærede ellers frifindelse for alle anklager, han var tiltalt for. Hans forsvarer, Christian Bjerrehuus, er dog tilfreds med dommens udfald.

- Min klient er glad for, at han ikke står til udvisning, og at dommeren har valgt ikke at dømme ham for dokumentfalsk af særlig grov karakter. Han har arbejdet i 10 år i Danmark og har en stærk tilknytning til landet, fortæller han.

Id-kort fundet på computeren

Den litauiske byggechef har siddet varetægtsfængslet siden februar, hvor udlændingekontrolsektionen hos Københavns Politi i samarbejde med Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen rykkede ud på en byggeplads på Amager i forbindelse med en rutinemæssig kontrol mod social dumping.

Under dagens retsmøde kom det frem, at politiet efter anholdelsen foretog en ransagning på Saulius Doras’ private adresse i Danmark, hvor de fandt to bærbare computere og mobiltelefoner, der indeholdt billeder af flere falske rumænske id-kort.

Saulius Doras forklarede i retten, at de rumænske id-kort tilhørte tidligere ansatte. I sin forklaring fortalte han, at id-papirerne skulle bruges til at udføre en korrekt registrering i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Litaueren forklarede yderligere, at han var uvidende om de ukrainske arbejderes sande identiteter. Han opdagede først få dage før anholdelsen, at de var ukrainere og ikke rumænere.

Forsvarer: Vidnerne taler usandt

De 11 ukrainere har samstemmende i deres tidligere vidneforklaringer fortalt, at det var Saulius Doras, der forsynede dem med de falske id-papirer.

Litauerens forsvarer, Christian Bjerrehuus, afviste dog, at det skulle være tilfældet og kaldte under retssagen deres vidneforklaringer for usande.

Som dokumentation havde Christian Bjerrehuus medbragt en lydfil af en samtale mellem byggechefens kone og en af de 11 tidligere dømte ukrainere.

Heri gav ukraineren udtryk for, at han havde dårlig samvittighed over at have udpeget Saulius Doras som den ansvarlige for de falske id-kort.

Den dømte overvejer, om han vil anke dommen.