Gå til hovedindhold

Byggegruppen i 3F har valgt at forlænge særaftale, der giver mulighed for at hjemsende medarbejdere uden løn, så de i stedet kan komme på dagpenge.

arkiv

Byggevirksomheder får nu yderligere to uger, hvor de fra den ene dag til den anden kan hjemsende medarbejdere uden løn, sådan at de i stedet kan komme på dagpenge, hvis manglen på arbejde skyldes covid-19.

Det er en forlængelse af den særaftale, som Dansk Byggeri og 3F indgik, umiddelbart efter Danmark blev halvt lukket ned. Oprindeligt ville den udløbe på søndag. Nu udløber den istedet 13. april, fortæller næstformand i Byggegruppen, Palle Bisgaard.

- Der er rigtig mange virksomheder, der har problemer med, at arbejdet stopper, og på den baggrund mener vi, at det er bedre at give dem mulighed for at hjemsende og fastholde folk i stedet for at fyre, siger Palle Bisgaard.

Med en øjeblikkelig hjemsendelse uden løn kan a-kasse-medlemmer i stedet overgå til dagpenge fra dag ét.

Industrigruppen i 3F og 3F Privat Service, Hotel og Restauration har også lavet aftaler om hjemsendelse, der udløber på søndag. Her kan grupperne dog endnu ikke melde ud, om de bliver forlænget.

Trepart giver mulighed for fuld løn

Særaftalerne blev lavet før regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationer blev enige om en trepartsaftale til 2,6 milliarder kroner, der giver virksomhederne mulighed for lønkompensation til de medarbejdere, der må sendes hjem på grund af stop i arbejdet. Det skulle netop forhindre, at lønmodtagere røg hjem uden løn.

“Hold igen med fyresedlerne,” lød den direkte opfordring fra Mette Frederiksen (S) ved præsentationen af aftalen.

Siden I lavede den oprindelige særaftale, er trepartsaftalen kommet i hus. Hvorfor fornyer I så denne, der ikke giver nogen løn til medarbejderne?

- Der er masser af virksomheder på vores område, der ikke er omfattet af trepartsaftalen, enten fordi de ikke fyrer mindst 30 procent af medarbejderne eller mere end 50 ansatte. For dem vil alternativet være en fyring af den enkelte medarbejder, og vi har meget korte opsigelsesvarsler i branchen. Så er det bedre for os at lave en egentlig aftale, der fastholder medarbejderne, siger Palle Bisgaard.

Byggenæstformanden tilføjer, at 3F med Dansk Byggeri har aftalt, at begge parter råder virksomhederne til i videst muligt omfang at benytte sig af trepartsaftalen om hjemsendelse med fuld løn.