Gå til hovedindhold

Snedkere, murere og betonarbejdere er stærkt bekymrede over social dumping på byggepladserne. De efterlyser mere handling fra EU, viser undersøgelse.

Et stort flertal af 3F's byggegruppe vil have EU til at slå hårdere ned på social dumping.
Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

EU skal mere på banen, når det handler om at forhindre polakker, litauere og italienere i at arbejde på danske byggepladser til usle lønninger.

I en undersøgelse blandt 900 tømrere, murere, betonarbejdere og andre bygningsarbejdere siger 70 procent, at EU burde gøre mere for at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet.

Samtidig svarer 83 procent af byggemedlemmerne, at de bekymrer sig over social dumping.

“Danske håndværkere bliver erstattet af billigere arbejdskraft” og “vi kan ikke gå til samme lave timeløn som udenlandske arbejdere,” lyder nogle af svarene i undersøgelsen.

Mere kontrol, tak

Den store bekymring gør indtryk på Kim Lind Larsen, der er formand for 3F Byggegruppen, som organiserer knap 60.000 bygningsarbejdere.

Kim Lind Larsen, formand for 3F Byggegruppen.
Kim Lind Larsen, formand for 3F Byggegruppen. FOTO: Torben Klint

- Vores medlemmer vil have en bedre sikring imod social dumping og en mere fair tilgang til udenlandsk arbejdskraft. Vi håber, at vi ved det kommende valg til Europa-Parlamentet får nogle EU-politikere, der er villige til at indgå forpligtende aftaler om, at vi skal bekæmpe social dumping på tværs af grænserne, siger Kim Lind Larsen.

Han understreger samtidig, at også vores hjemlige folketingspolitikere skal skrue op for kontrollen for at komme social dumping til livs.

Det er 3F’s byggemedlemmer enige i: I rundspørgen svarer hele 72 procent, at Folketinget ikke gør nok for at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet.

Bekymring i mange brancher

Undersøgelsen kommer i kølvandet på et survey blandt 1.023 repræsentativt udvalgte medlemmer af 3F, som er blevet spurgt til samme emne.

Her er 4 ud af 10 “helt uenige” i, at EU beskytter danske arbejdere mod social dumping.