Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Kun hver fjerde folketingskandidat på klippeøen er en kvinde. Nordsjælland topper med flest kvinder at vælge imellem på stemmesedlen.

Kun 35,4 procent af alle folketingskandidaterne er kvinder.
Philip Davali / Ritzau Scanpix

Hvad enten du befinder dig i Gedser, Grenå eller Gilleleje på valgdagen, kan du være helt sikker på, at der er et stort undertal af kvinder på den stemmeseddel, hvor du skal sætte dit kryds.

Det er nemlig kun 35,4 procent af alle folketingskandidaterne, der er kvinder. Men de tal dækker over nogle meget store forskelle storkredsene imellem, viser en optælling, som Institut for Menneskerettigheder har foretaget.

Ud fra et ligestillingsperspektiv går det bedst i Nordsjællands storkreds, som i 2019 når op over 40 procent opstillede kvinder. I otte storkredse er der mellem 32-38 procent opstillede kvinder. Bundproppen over dem alle er Bornholms storkreds, hvor tallet er nede på 25 procent.

På Bornholm har mere end halvdelen af partierne ikke opstillet én eneste kvinde. Det gør det helt umuligt at følge det gamle slogan ”Stem på
en kvinde”, i hvert fald hvis man skal være tro mod sit partimæssige ståsted.

Der er ikke én storkreds, hvor kvinderne udgør halvdelen af kandidaterne.