Gå til hovedindhold

Gravide sygeplejersker og sosu' er skal ikke længere arbejde i nattevagter, lyder det fra København Kommunes sundhedsborgmester, Sisse Marie Welling. Risikoen for aborter er for stor, siger hun.

Fremover er ledelsen i kommunens sundheds- og omsorgsforvaltning forpligtet til at tilbyde medarbejderen at blive flyttet til dagarbejde, når hun fortæller, at hun er gravid eller i fertilitetsbehandling. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Gravide medarbejdere med faste nattevagter har ifølge flere forskningsstudier en øget risiko for ufrivillig abort og svangerskabsforgiftning.

Den viden får nu Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) til at tilbyde alle gravide sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere i kommunen at blive overflyttet til dagvagter.

Det skriver A4 Nu.

- Som arbejdsgivere har vi ansvaret for at sikre et godt og sundt arbejdsmiljø for vores medarbejdere. Med den viden, vi har fra flere nye studier om gravides risiko ved at arbejde på nattevagt, er vi nødt til at handle, siger Sisse Marie Welling.

Fremover er ledelsen i kommunens sundheds- og omsorgsforvaltning forpligtet til at tilbyde medarbejderen at blive flyttet til dagarbejde, når hun fortæller, at hun er gravid eller i fertilitetsbehandling.

Medarbejderen vil blive kompenseret med personlige tillæg, så hun ikke går ned i løn, fordi hun mister sine nattillæg.

I øjeblikket arbejder 288 medarbejdere i kommunens natpleje og i faste nattevagter på byens plejehjem. Hvor mange der vil blive overført til dagarbejde, har kommunen ikke noget konkret bud på.

- Uanset om det er én eller 200 gravide, der arbejder på nattevagt, så er det en for meget. Den risiko, der både er for de gravide og deres ufødte børn, bliver vi nødt til at håndtere, siger Sisse Marie Welling til A4 Nu.

- Jeg håber også, at andre arbejdsgivere vil gå foran og sikre et sundt arbejdsmiljø for deres gravide nattevagter, tilføjer hun.

En af de forskere, der har studeret sammenhængen mellem natarbejde og aborter, 1. reservelæge Luise Mølenberg Begtrup, Bispebjerg Hospital, siger, at det længe har været anbefalingen, at gravide ikke har fast natarbejde.

- Det nye er, at vi har kunnet se, at hvis man har to eller flere nattevagter om ugen, så er der en øget risiko for spontane aborter ugen efter, siger Luise Mølenberg Begtrup, arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Vi så ingen øget risiko, hvis man havde én nattevagt om ugen. I andre studier har vi også set sammenhæng mellem natarbejde og svangerskabsforgiftning, siger hun til A4 Nu.

Hun pointerer, at det ikke er forskernes anbefaling, at gravide slet ikke skal have nattevagter. Men at man skal overveje, hvor mange nattevagter, man har, og hvordan man organiserer dem.

- Det er vigtigt, at andre gravide, der ikke har den mulighed (som i København kommune, red.), ikke bliver forskrækkede, blot fordi de har en nattevagt om ugen, siger Luise Mølenberg Begtrup.