Gå til hovedindhold
I 2012 var der run på a-kasserne, da der blev åbnet for at få udbetalt sit efterlønsbidrag. Sådan har det indtil nu ikke været i år, oplyser flere af de store a-kasser.
FOTO: arkiv

Det kan være en dårlig forretning at tage pengene og gå, når danskerne næste år får mulighed for at droppe ud af efterlønsordningen. For de fleste kan det nok bedst betale sig at blive, viser nye tal fra Finansministeriet.

Når regeringen næste år åbner op for, at lønmodtagere, der er med i efterlønsordningen, kan melde sig ud og få deres efterlønsbidrag udbetalt, vil det i mange tilfælde bedst kunne betale sig at blive i ordningen.

Nu er der nemlig kommet regnestykker fra Finansministeriet, som fortæller, hvor meget man får ud af at blive i ordningen, og hvor meget man får ud af at tage pengene og gå.

Det er Socialdemokratiet, som har spurgt ind til tallene.

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S):

- Det kan være fristende at få penge i hånden her og nu. Men man skal tænke sig rigtigt godt om og undersøge tingene, før man beslutter sig. Tallene kunne tyde på, at der kan være penge at hente, hvis man venter.

- Folk må træffe deres egen beslutning. Derfor håber jeg også, at regeringen vil sørge for, at der vil blive rigtig grundig information - gerne i form af en efterlønsberegner, så folk selv kan taste oplysninger ind og se, hvad der kommer til at gælde netop for dem, siger han.

Størst gevinst ved efterløn

Regnestykkerne viser, at er du 58 år i år, kan du næste år hæve 104.900 kroner skattefrit, hvis du har indbetalt til efterløn siden 1999. Men fortsætter du på arbejdsmarkedet på fuld tid, til du kan få folkepension, og fortsætter med at betale til efterløn, kan du hæve 130.600 kroner i skattefri præmie, når du bliver pensionist.

Den allerstørste gevinst får du, hvis du rent faktisk går på efterløn. Så vil du kunne hæve 412.600 kroner i efterløn efter skat over tre år.

Ifølge Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse, viser tallene umiddelbart, at det bedst kan betale sig at blive i efterlønsordningen i hvert fald for de tre aldersgrupper.

- Det ser sådan ud. Og det gælder jo uanset, om man fortsætter med at arbejde indtil pensionsalderen, eller om man faktisk får brug for at gå på efterløn. Derfor skal man tænke sig godt om. Det er mange penge, det drejer sig om, siger hun.

Glem ikke seniorjob

Eva Obdrup fra 3FA peger på et aspekt, som ikke fremgår af ministeriets tal - nemlig seniorjob-ordningen.

- Hvis man bliver ledig som senior og opbruger sin ret til dagpenge, så kan man have mulighed for et seniorjob - men KUN hvis man betaler til efterløn. Det må man heller ikke glemme, påpeger hun.

Regeringen har tidligere skønnet, at cirka 50.000 vil melde sig ud af efterlønsordningen. I 2012 fik danskerne samme mulighed, og dengang valgte cirka en halv million at sige endegyldigt farvel til efterløn. De nyeste tal viser, at 452.000 danskere betaler efterlønsbidrag.

Også Danske A-kasser, a-kassernes brancheorganisation, har beregnet, at det er bedst kan betale sig at blive.