Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Dan Gamst har siden 1. december været frataget sine sygedagpenge på trods af alvorlig tarmsygdom. Efter kamp med jobcenteret får han nu sine penge, men risikerer allerede at miste dem igen i denne uge.

Dan Gamst har tabt sig 13 kilo under sit sygdomsforløb, hvor han blandt andet er blevet opereret for en polyp i tarmen.
FOTO: Joachim Rode

Forestil dig, at skulle løbe akut mod toilettet 20 gange dagligt, fordi du ikke kan styre din egen tarm. Sådan ser virkeligheden ud for den 44-årige VVS’er Dan Gamst, der lider af en tarmsygdom. Med sådanne maveproblemer er det svært at passe et job som blikkenslager. Alligevel kunne Dan ikke få sygedagpenge, da jobcenteret tidligere ikke vurderede, at han var syg nok.

- Jeg skal mildt sagt rende temmelig meget på toilettet. Når det er værst, kan det godt være 20-25 gange i døgnet. Det er ikke særlig sjovt at gennemføre en arbejdsdag, for det kan ikke lade sige gøre uden, at der sker tekniske uheld, siger Dan, der har tabt sig 13 kilo på grund af sygdommen.

På trods af sin sygdom skrev jobcenteret i et brev til Dan sidste år, at hans sygedagpenge ville ophøre. Det gjorde de ud fra en vurdering af hans sygdom og dens indvirkning på hans arbejdsevne. 

Siden ophøret af sygedagpengene 1. december 2017 skrev 3F og Dan en klage til klagesagsteamet i Centralforvaltningen. De afgjorde 12. januar, at sygedagpengene skulle genoptages med tilbagevirkende kraft, men Dan måtte vente næsten fire uger på sine penge.

- Vi brugte rigtig meget tid på at ringe jobcenteret op for at høre, hvorfor han ikke havde fået sine sygedagpenge. Ydelsescenteret ville ikke udbetale hans penge før jobcenteret sagde god for det, men jobcenteret mente, at det var en forkert afgørelse, som Centralforvaltningen havde truffet, siger Joan Sølyst, der er socialrådgiver hos 3F Kastrup.

Først 6. februar fik Dan besked om, at pengene var på vej, men han kan allerede fra næste uge risikere at miste dem igen. Jobcenteret har nemlig igen vurderet, at han “ikke længere er uarbejdsdygtig ud fra sygedagpengeloven”, ud fra lægens udtalelse om Dans seneste operation, som forløb ukompliceret.

Mange meldes forkert rask

Københavns Kommune forklarer, at de har holdt sig inden for reglerne med hensyn til hans sygedagpenge. En sagsbehandling tager fire uger, og Dan fik besked efter 25 dage. 

At få sygedagpenge fungerer på den måde, at det i dag er jobcenteret, der efter 22 uger skal genvurdere, om den sygemeldte er rask nok til at kunne arbejde. Det sker på baggrund af en vurdering af sygdommen og dens indvirkning på den sygemeldtes arbejdsevne.

- Der er rigtig mange, der får stoppet deres sygedagpenge, før de er klar til at komme tilbage på deres arbejdsplads. Vi oplever i hvert fald rigtig tit, at folk bliver raskmeldt på et meget tyndt grundlag, siger Joan Sølyst.

Det er tarmpolypper, som er med til at forårsage Dans problemer. Selvom han blev opereret for tarmlidelsen i midten af januar, har han stadig store problemer med maven. Det er på baggrund af den operation, at jobcentret nu vurderer, at Dan ikke længere er uarbejdsdygtig.

- Jeg er slet ikke frisk til at komme tilbage endnu. På en arbejdsdag vil det være omkring 12 gange, at jeg skal rende på toilettet - hvis jeg vel og mærket kan nå det. Da jeg arbejdede gik jeg altid rundt med en taske med reservetøj i, siger Dan.

Mangler undskyldning

6. februar fik Dan meldingen om, at hans sygedagpenge vil vende tilbage. Til Dan og 3F’s ærgelse fulgte der ikke en undskyldning med i brevet, men i stedet advarsel om, at hans sygedagpenge snart ville ophøre igen. 

- Tænk hvor meget, man skal kæmpe for, at man kan få sine penge udbetalt. Vi ventede i usikkerhed i næsten fire uger. Det er positivt, at han nu får sine penge, men det er jo helt forrykt, at der skal gå så lang tid. Især når han risikerer at miste dem igen, siger Joan Sølyst.

Dan har ret til at blive hørt inden 14. februar, hvorefter jobcenteret vil træffe afgørelse, om Dan skal tilbage i arbejde eller ej. Hele kampen med jobcenteret har gjort, at han nu også er psykisk ramt.