Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Mere uddannelse og et fagligt stolt personale kan være med til at hæve rengøringsstandarden og i sidste ende redde liv på sygehusene, lød budskabet på konference onsdag.

3F-formand Per Christensen slog et slag for øget uddannelses til rengøringsassistenter.
FOTO: Rent i Danmark

Det burde slet ikke stå til diskussion, at personalet, der gør rent på vores sygehuse, har en faglig uddannelse i ryggen. For patienter får infektioner på grund af dårlig hygiejne. Det kan de dø af. Og så koster det sygehusene penge.

Sådan lød budskabet fra flere kanter på konferencen ”Rengøring som arbejdsplads”, som Rådet for Bedre Hygiejne holdt onsdag.

- Det er utroligt, at vi taler om kompetenceløft, og at det skulle være så svært. For det er stort set gratis. Hvis vi sender en medarbejder af sted for at tage uddannelsen til rengøringstekniker, har vi nettoudgifter for omkring 17.000 kroner. Prøv at sammenligne det med at sende en læge på en tre dages konference i Paris?,  lød det fra Carsten Holmer, der er servicechef på Odense Universitetshospital (OUH).

Vi kunne undgå infektioner

En patient, der for eksempel udvikler lungebetændelse under indlæggelsen, koster omkring 9.000 kroner mere pr. indlæggelsesdag. Det har OUH regnet sig frem til.

- Antallet af infektioner kunne måske undgås, hvis man putterede flere penge i hygiejnetiltag og uddannelse af medarbejderne, mente Carsten Holmer.

Fra direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Inge Kristensen, lød budskabet:

- At løfte rengøringspersonalet og arbejde med den her gruppe mennesker, så de kompetenceudvikles, vil betyde, at de får en større arbejdsglæde. Det vil også vise, at de er bærere af en samfundsopgave. At de er med til at forhindre infektioner, sagde Inge Kristensen.

3F: Løfte branchen og status

Også 3F’s formand, Per Christensen, stak en nål i den myte, at rengøringsassistenter ikke ønsker at uddanne sig.

- At vores kolleger i rengøringen ikke er parate til at uddanne sig, holder simpelthen ikke. Når ledelsen prikker dem på ryggen og siger, at de kan komme på AMU-kursus, så siger de ja. At løfte medarbejdere fra at være ufaglærte til at blive faglærte - dét løfter også branchen og dens status. Og den bedste motivation er, når man bliver regnet for en værdifuld arbejdskraft, sagde Per Christensen.