Gå til hovedindhold

Fem års fremskridt for tøjarbejdere er truet af, at internationale inspektører har fået besked på at forlade landet.

Ruinerne efter fabriks-kollaps på virksomheden Rana Plaza, der kostede 1.134 arbejdere livet.
Foto: Søren Zeuth

Fem års forbedringer af sikkerheden på tøjfabrikker i Bangladesh kan være truet.

Det internationale samarbejde, der har kontrolleret sikkerheden på tøjfabrikkerne siden 2013 - kendt som Accord’en - har fået påbud af Højesteret på at forlade landet senest på torsdag. 

De internationale inspektører har de seneste fem år kontrolleret omkring 1.800 fabrikker og fundet over 100.000 sikkerhedsproblemer, hvoraf 89% er blevet løst, oplyser det globale fagforbund IndustriALL. Over to millioner arbejdere har fået undervisning i arbejdsmiljø. 

Katastrofe satte gang i indsats

Sikkerhedsarbejdet blev sat i system efter et fabriks-kollaps på virksomheden Rana Plaza, der kostede 1.134 arbejdere livet. Det har hele tiden været planen, at Bangladesh’ egne myndigheder skal overtage arbejdet, men organisationer og virksomheder er bekymrede over, at det sker nu. 

- Lige nu er der intet alternativ til Accord’en. De nationale myndigheder, der skal tage over, er slet ikke fuldt bemandede, siger Sheheli Afroz, faglig sekretær i fagforbundet UFGW.

Han hæfter sig ved, at Accord’en er et bindende samarbejde mellem blandt andre internationale tøjfirmaer og fagforeninger. Selskaber som H&M, Bestseller og Zara er en del af samarbejdet.

Regering: Vi kan selv fortsætte

Aftalen med regeringen i Bangladesh udløb officielt 30. november. Et tilsyn, som er oprettet af regeringen i samarbejde med arbejdsgiverorganisationerne på området, står klar til at kontrollere, om virksomhederne retter sig efter de eksisterende påbud.

- Vi har ansat 130 inspektører og er bestemt i stand til at overvåge fremskridtene for fabriksbygningerne. Vi vil ikke forlænge de internationale aftaler, sagde landets arbejdsminister tidligere i år, ifølge The Daily Star.

Det er ikke ansvarligt, vurderer IndustriALL, der dog understreger, at man vil forsøge at fortsætte arbejdet, selvom kontoret i Bangladesh bliver lukket.

- Hvis Accord’en bliver forhindret i at være til stede i Bangladesh, vil vi fortsætte arbejdet fra Amsterdam. De bindende aftaler med næsten 200 modefirmaer og forhandlere gælder stadig, siger Jenny Holdcroft, næstformand i IndustriALL.

Europa-Parlamentet har forsømt beslutningen og opfordrer regeringen i Bangladesh til at forlænge Accord’ens tilladelse til at operere i landet og slå ned på forfølgelse af fagligt aktive.