Gå til hovedindhold
Det nye Vendsyssel Teater skal indvies lørdag den 14. januar, og samtidig har arkitektfirmaet Schmidt, Hammer & Lassen nu accepteret et påbud fra Arbejdstilsynet.
FOTO: Tao Lytzen

Myndighederne forlanger, at rådgiver skal anvise, hvilket udstyr der kan lette tungt arbejde på byggeplads. Afgørelsen kan løfte arbejdsmiljøet, mener 3F.

Et arkitektfirma skal nu fortælle, hvilket udstyr der kan bruges til at udlægge armeringsnet. Det kræver Arbejdsmiljøklagenævnet i en ny afgørelse.

Dermed udvides og understreges det, at rådgivere også har ansvar for sundhed og sikkerhed på en byggeplads. På den måde kan den nye afgørelse være med til at løfte arbejdsmiljøet.

Det siger Flemming Hansen. Han er miljøkonsulent i 3F’s Byggegruppe. Han kalder afgørelsen spændende og mener, at den kan få betydning i fremtiden.

Det var det store arkitektfirma Schmidt, Hammer & Lassen, der havde klaget over påbuddet. Overtrædelsen af reglerne skete på byggeriet af et nyt teaterhus i Hjørring.

Afgørende at arkitektfirmaet var totalrådgiver

Arbejdstilsynet havde givet Schmidt, Hammer & Lassen påbud om, at de skulle anvise, hvilke hjælpemidler der kunne anvendes til det tunge arbejde. Det klagede firmaet over.

Men Arbejdsmiljøklagenævnet godkender påbuddet. Arkitektfirmaet skulle i projektet fortælle om, hvilket udstyr der eksempelvis kunne bruges til arbejdet.

- Nævnet lægger vægt på, at arkitektfirmaet var totalrådgiver på projektet og dermed kontraktholder over for bygherren, skriver et enigt arbejdsmiljøklagenævn.

Dermed støtter arbejdsgivernes repræsentanter i nævnet også afgørelsen.

Arbejdsmiljøet på byggepladsen og bagefter skal tegnes med

Reglerne siger, at projekterende firmaer skal sørge for, at tekniske hjælpemidler kan bruges ved håndtering af byrder. Den forpligtelse har arkitekten ikke levet op til.

- Hidtil har rådgivere tit sagt, at entreprenørerne skal have frihed til at vælge den metode, som arbejdet skal foregå efter. Men så kan det nemt ende med, at der ikke gøres noget for blandt andet at lette tungt arbejde, siger Flemming Hansen.

- Loven kræver også, at arkitekter og rådgivere skal tænke på, hvordan bygningen kan drives og vedligeholdes på en forsvarlig måde i fremtiden. Vi er bestemt ikke kede af, at arbejdsmiljøet skal tænkes ind allerede på tegnebrættet, siger Flemming Hansen.

Arkitektfirma mente, at underleverandør havde ansvaret

Partner Frederik Schou Hansen fra Schmidt, Hammer & Lassen tager Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse til efterretning. Han siger, at hans firma egentlig ikke var uenig i kravet om, at der skulle angives tekniske hjælpemidler i projektbeskrivelsen.

- Men vi havde uddelegeret den del af byggeriet til et andet arkitektfirma. De var vores underrådgiver. Nu er det så slået fast, at vi som totalrådgiver også havde ansvar for underrådgiverens arbejde, siger Frederik Schou Hansen.

TEMAERSe alle