Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Det skal være slut med udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark uden at betale skat. Fra 2018 kan Arbejdstilsynet udskrive tvangsbøder til virksomheder, der ikke anmelder sig i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

FOTO: Preben Kirkholt

Som led i finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti bliver kursen skærpet over for udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark, men ikke anmelder sig i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Fremover får Arbejdstilsynet mulighed for at udskrive tvangsbøder til de virksomheder, som systematisk ikke anmelder sig i registret. I finanslovsaftalen sættes der 0,9 millioner kroner af i 2018 til ekstra tilsynsbesøg og tilpasninger af it-systemer, og beløbet stiger i perioden 2019-2021 til 1,1 millioner kroner om året.

Den skærpede kurs hilses velkommen af Byggefagenes Samvirke.

- Det er det, som vi har ønsket. Problemet hidtil har været, at Arbejdstilsynet kun udstedte én bøde, hvis en virksomhed ikke var anmeldt i RUT-registret. Og at virksomheden kunne fortsætte dens ulovligheder, siger John Ekebjærg-Jakobsen, der er formand for Byggefagenes Samvirke og Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 under 3F København.

“Dagbøder virker”

Hidtil har virksomheder, der ikke har anmeldt sig i RUT-registret, risikeret at få en bøde på 10.000 kroner af Arbejdstilsynet, hvis de vel at mærke blev opdaget. Derefter har virksomhederne reelt kunnet arbejde videre i Danmark på trods af, at de stadig ikke anmeldte sig i registret, som gør det lettere for myndighederne at føre tilsyn med virksomhederne og deres ansatte.

Ifølge John Ekebjærg-Jakobsen er der reelt ikke et overblik over, hvor mange udenlandske virksomheder der undlader at anmelde sig i RUT-registret, men Byggefagenes Samvirke har efterlyst flere redskaber til at slå ned på synderne.

- Vi har foreslået beskæftigelsesministeren og beskæftigelsesudvalget, at der skulle være dagbøder eller ugentlige bøder. Virksomhederne prøver typisk at trække tiden, og der er dagbøder noget, der virker. Og det, som det koster at sætte administrationen af det nye tiltag i gang, kommer hurtigt ind igen i form af bøder, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

- Isoleret set kan vi kun nikke positivt til, at Arbejdstilsynet får mulighed for at udstede tvangsbøder. Men i forhold til hele indsatsen mod social dumping kræver det, at det bliver sat langt flere midler af til Arbejdstilsynet og Skat. Det er et stort ønske fra LO og hele fagbevægelsen, siger han.

Ønsker flere folk i felten

Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen mener, at det er fint, at der bliver skruet op for bøderne, hvis udenlandske virksomheder ikke retter sig efter de påbud, som de har fået.

- Men det kræver jo, at Arbejdstilsynet sender flere folk ud i felten, og der også bliver skruet op for tilsynene, så man finder - og får fat i - virksomhederne, siger Finn Sørensen.

- Mange af disse virksomheder kalkulerer med, at de kan få en bøde, og det afskrækker nok ikke så meget, hvis de samtidig leverer ydelser til den halve pris af, hvad en dansk håndværker skal have. Hvis der virkelig skal være en præventiv effekt, skal de bare ud af landet og have at vide, at de ikke er velkomne til at arbejde her, hvis de flere gange bliver grebet i fejl og i at se stort på dansk lovgivning, siger han.

DF: Et skridt i den rigtige retning

Dansk Folkeparti har også talt varmt for, at udenlandske virksomheder, der ikke overholder reglerne, skal forbydes at arbejde i Danmark. Formand for beskæftigelsesudvalget i Folketinget, Bent Bøgsted (DF), betegner de kommende tvangsbøder og indsatsen for at lukke smuthullerne i RUT-registret som et skridt i den rigtige retning.

- Men det er langt fra nok. Når de udenlandske virksomheder ikke anmelder sig i registret, har vi heller ikke overblik over, hvor mange der er her. Og i forbindelse med udmøntningen af indsatsen mod social dumping og illegal arbejdskraft, skal vi se på, hvad der er behov for af yderligere tiltag, siger Bent Bøgsted.

- Herunder, at de udenlandske virksomheder, som gentagne gange bryder loven, helt skal forbydes at arbejde her, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arbejdstilsynet.