3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A burde gå sammen om at stoppe misbruget af entrepriseselskaber til at omgå overenskomster på det grønne område, mener 3F. GLS-A afviser forslag fra fagforbundet.
For nyligt har en af Danmarks største planteskoler, Møllegårdens Planteskole på Midtfyn, betalt en historisk høj bod på tre millioner kroner.
Det skyldes, at Arbejdsretten har dømt den store planteskole for at bryde overenskomsten. Møllegårdens Planteskole havde via kontrakter med flere entrepriseselskaber uden overenskomst brugt polske arbejdere, som kun tjente 70-80 kroner i timen.
3F mener, at arbejdsgiverforeningen GLS-A, hvor Møllegårdens Planteskole er medlem, burde ekskludere medlemsvirksomheder, som misbruger den såkaldte entreprisemodel til løndumping.
Men GLS-A afviser fuldstændigt fagforbundets forslag.
- Nej, GLS-A vil naturligvis ikke ekskludere medlemsvirksomheder, som helt lovligt får udført arbejde i entreprise. Det ligger ikke inden for GLS-A’s vedtægter at stille krav om, at medlemsvirksomheder kun må benytte underentreprenører med overenskomst. Medlemsvirksomhederne skal opfylde de kollektive overenskomster og drive en virksomhed, som opfylder kravene i lovgivningen, skriver direktør Jens Bjørn Poulsen i en e-mail til Fagbladet 3F.
LÆS OGSÅ: Fidus på fidus: Udbredt løndumping på planteskoler, gartnerier og godser
Udbredt model
Entreprisemodellen går ud på, at virksomheder – typisk med overenskomst – bruger medarbejdere fra et andet firma – typisk uden overenskomst – til at få udført noget arbejde til en fast pris.
Entreprisemodellen gør, at medarbejdere kan få en løn langt under overenskomsten, selvom de arbejder på et gartneri eller en planteskole, der har skrevet under på en overenskomst. Og firmaer uden overenskomst fastsætter i princippet selv, hvor meget – eller hvor lidt – de vil betale i løn til deres medarbejdere.
Der er ingen, der kender omfanget af brugen af entreprisemodellen. Men den er blevet vidt udbredt inden for det seneste årti på især gartnerier og planteskoler, viser Fagbladet 3F’s research.
LÆS OGSÅ: Se lønforskellen: Sådan bliver den danske model sat ud af spil
(Artiklen fortsætter under grafikken)

Klik her og se grafikken i fuld skærm
Skruebrækker
Ifølge 3F er entreprisemodellen en stor udfordring, fordi virksomheder med overenskomst bruger den som et smuthul til at dumpe lønnen over for medarbejdere. Finten ødelægger den såkaldte danske model, mener fagforbundet.
- I vores verden er man skruebrækker, hvis man arbejder for en virksomhed, som er konfliktramt. Det kan faktisk betyde eksklusion af fagforeningen. Det vil være godt, hvis arbejdsgiverforeningen havde samme tilgang til deres medlemmer, som bevidst benytter uorganiserede underentreprenører, siger Peter Kaae Holm, formand for Den Grønne Gruppe i 3F.
Men det afviser arbejdsgiverforeningen GLS-A altså fuldstændigt.
