Gå til hovedindhold
Myndighederne laver ingen særskilte opgørelser over alvorlige ulykker og dødsulykker fordelt på nationalitet. De otte dødsulykker fra 2005 og 2006 er derfor samlet ind af Fagbladet 3F.
FOTO: Colourbox

Knap to år efter en 45-årig mand blev klemt ihjel af skærebordet på en mejetærsker, har politiet stadig ikke fået en indstilling fra Arbejdstilsynet i sagen. Det undrer den afdødes arbejdsgiver, der troede, at den tragiske sag var afsluttet.

14. august 2015 mistede en 45-årig mand livet, da han i nattemørke med en mejetærsker høstede raps på en mark ved Hobro. Men næsten to år efter dødsulykken er den tragiske sag endnu ikke blevet afsluttet.

Patruljecenter Himmerland under Nordjyllands Politi oplyser til Fagbladet 3F, at man fortsat venter på en indstilling fra Arbejdstilsynet.

Det bekræfter Lars Flindt Pedersen, der er pressechef i Arbejdstilsynet.

- Vi har gennemgået sagsforløbet i den dødsulykke, der skete den 14. august 2015. Vi kan bekræfte, at politiet stadig venter på den endelige indstilling fra Arbejdstilsynet. Årsagen til, at de ikke har fået den endnu, er, at det er en kompliceret sag, hvor det fortsat udestår mere præcist, hvilket ansættelsesforhold der faktisk var tale om, udtaler Lars Flindt Pedersen i et skriftligt svar til Fagbladet 3F.

Direktør: Simpelt ansættelsesforhold

Den 45-årig mand i mejetærskeren var indehaver af et eksternt firma og ansat til den konkrete høstopgave af firmaet Knud Kristensen ApS. Kartofler Engros og Eksport i Møldrup, som ejer mejetærskeren, der var godkendt til høsten.

Den lange sagsbehandlingstid kommer bag på direktøren hos Knud Kristensen ApS. Kartofler Engros og Eksport, Jens Albæk Kristensen. Ifølge ham var ansættelsesforholdet simpelt: Den 45-årige mand var hyret ind som vikar til den konkrete høstopgave på rapsmarken. Ligesom han tidligere havde været hyret ind til konkrete opgaver.

- Så det er nyt for mig. Vi har fået at vide, at sagen var afsluttet for vores vedkommende, siger Jens Albæk Kristensen til Fagbladet 3F.

Læs mere om ulykken her

3,5 tons tungt skærebord

Få timer inden ulykken havde den 45-årige mand haft selskab af den landmand, der havde forpagtet rapsmarken ud. Landmanden fortæller til Fagbladet 3F, at han havde en kande kaffe med og kørte med i mejetærskeren, hvor han sludrede med føreren fra klokken cirka 21-22, inden han tog hjem til sin gård.

Senere på aftenen havde den 45-årige mand en kammerat med i førerhuset.

Cirka klokken 01.00 om natten standsede den 45-årige mand mejetærskeren. Manden forlod førerhuset og gik ind foran den store og et år gamle New Holland-mejetærsker af typen 741 Combine.

Pludselig gik mejetærskerens cirka 10 meter lange og 3,5 tons tunge skærebord ned, og manden kom i klemme.

Den 45-åriges kammerat i førerhuset formåede at hæve skærebordet og bakke mejetærskeren. Herefter slog kammeraten alarm.

Alle berørt af ulykken

Direktør Jens Albæk Kristensen, Knud Kristensen ApS. Kartofler Engros og Eksport, var gået i seng, da hans telefon ringede. 

- Jeg fik at vide, at der var sket en ulykke. Jeg vidste, at det var slemt. Men ikke hvor slemt, siger Jens Albæk Kristensen.

Kort efter sad han i sin bil på vej mod ulykkesstedet. Da Jens Albæk Kristensen nåede frem, var en af hans medarbejdere, der var tættere på, allerede på stedet. Det samme var politiet og flere redningskøretøjer.

Mejetærskeren holdt stadig med motoren kørende. Førerens liv stod ikke til at redde.

- Det var så tragisk, som noget kunne være. Jeg selv og alle mine godt 20 medarbejdere var meget berørte, husker Jens Albæk Kristensen.

(Artiklen fortsætter under billedet).


FOTO: Fotoet er fra Arbejdstilsynets aktindsigtom dødsulykken til Fagbladet 3F.

Gik ind foran mejetærskeren

I løbet af fredag 14. august 2015 foretog Arbejdstilsynet et tilsynsbesøg på ulykkesstedet. Her gav tilsynet to strakspåbud til Knud Kristensen ApS. Kartofler Engros og Eksport.

Virksomheden blev påbudt at tage mejetærskeren ud af drift, indtil skaderne på dens stubhøjdesensorer var udbedret. Desuden fik virksomheden et strakspåbud om, at en sædekontakt i mejetærskeren, der kan slå skærebordet fra, skal anvendes efter hensigten.

Arbejdstilsynet fik oplyst, at kammeraten til den afdøde 45-årige mand havde fortalt politiet, at der under høstarbejdet “skete noget ude foran”. Og at den 45-årige mand havde forladt førerhuset og var gået ind foran mejetærskeren. Arbejdstilsynet fik desuden oplyst, at kammeraten til den omkomne havde forklaret politiet, at skærebordet på mejetærskeren pludselig gik ned og klemte den 45-årige.

Sædekontakt sat ud af drift

Af Arbejdstilsynets aktindsigt til Fagbladet 3F fremgår det, at undersiden af mejetærskerens skærebord var udstyret med tre stubhøjdesensorer. Disse sensorer har til formål automatisk at regulere højden på skærebordet, når der er ujævnheder på en mark. Ved ulykken på marken ved Hobro var den midterste sensor under kørslen med mejetærskeren kommet i klemme.

Når det sker, får skærebordet besked på at hæve sig. Ved de to cylindere, der hæver skærebordet, er der sikkerhedsbeslag. Beslagene skal forhindre skærebordet i at falde ned, hvis for eksempel hydrauliksystemet svigter.

Beslagene blev ikke anvendt ved arbejdet på rapsmarken. Desuden var en sædekontakt i mejetærskeren sat ud af drift, og det var derfor muligt at forlade førerhuset, mens skærebordet stadig var i drift.

- Men ingen ved reelt, hvad der præcis skete derude på marken, siger Jens Albæk Kristensen.

Fik lov at høste videre med mejetærskeren

Ifølge Jens Albæk Kristensen kørte repræsentanterne for Arbejdstilsynet i forbindelse med tilsynsbesøget op og talte med den forhandler, hvor mejetærskeren var købt.

- Derefter fik vi grønt lys til at fortsætte rapshøsten med mejetærskeren, siger han.

- Det var meget underligt for den medarbejder, som kørte videre i mejetærskeren. Og det er stadig underligt for os alle i firmaet at komme ud på den mark, siger Jens Albæk Kristensen, der sammen med alle medarbejdere i Knud Kristensen ApS. Kartofler Engros og Eksport deltog i den afdødes begravelse en uge efter ulykken.

Den 45-årige mand havde ingen børn og boede på ulykkestidspunktet alene. Hans pårørende var efter dødsulykken ude at se ulykkesstedet på rapsmarken.

Opstramning af sikkerheden

Direktør Jens Albæk Kristensen oplyser, at alle sikkerhedsprocedurer efter dødsulykken blev gennemgået og indskærpet.

Da Arbejdstilsynet seks dage efter dødsulykken 20. august 2015 kom på kontrolbesøg, blev sædekontakten i mejetærskeren afprøvet. Kontakten virkede, som den skulle. Stubsensoren var blevet ordnet af leverandøren, og de to strakspåbud var blevet efterkommet.