Gå til hovedindhold

3F betegner lønnen på et dansk gartneri som "svineri", mens direktøren for gartneriet er fåmælt.

Ungarere og rumænere har arbejdet med orkidéer på et dansk gartneri til 37 kroner i timeløn.
Scanpix Denmark

37 kroner. Det har en række udenlandske EU-borgere tjent i timeløn, mens de har arbejdet på et dansk blomstergartneri.

Arbejderne kommer fra Ungarn eller Rumænien og har været ansat i det danske firma Bekesi Service ApS, som har adresse i Gårslev nær Børkop. De har udført arbejde på Gartneriet Gårslev, som ligger i nærheden af den sydjyske stationsby Børkop.

Timelønnen på 37 kroner er cirka 100 kroner lavere end den løn, som ufaglærte gartnere har krav på efter overenskomsten mellem arbejdsgiverforeningen GLS-A og fagforbundet 3F.   

Fire af arbejderne har henvendt sig til 3F Vejle, hvor man er rystet og forarget over behandlingen af udlændingene.

- Det er noget værre svineri at hente udlændinge til Danmark og aflønne dem med 37 kroner i timen. Firmaets betaling af lav løn og storforbrug af skattefrie diæter gør samtidig, at den danske statskasse går glip af vigtige skatteindtægter. Sådanne forhold er med til at smadre det danske arbejdsmarked og velfærdssystem, siger Martin Jensen, formand for 3F Vejle.

Formanden oplyser, at 3F Vejle har videregivet oplysningerne til de danske skattemyndigheder, og at han håber, at myndighederne vil granske sagen nøje. 

Lønseddel: Betalte ikke A-skat i 2018

Martin Jensen fortæller, at de fire EU-borgere har oplyst til 3F-afdelingen, at der har arbejdet omkring 10 medarbejdere fra Bekesi Service ApS hos Gartneriet Gårslev. Ifølge udlændingene har de arbejdet syv dage om ugen på gartneriet, der først og fremmest producerer orkidéer.

Fagbladet 3F har kopi af lønsedler fra fire medarbejdere hos Bekesi Service ApS. Lønsedlerne viser, at de fire EU-borgere i flere måneder tilsyneladende slet ikke har betalt A-skat af deres løn for arbejdet i Danmark.

Tre af arbejderne har angiveligt betalt i alt 41 kroner i A-skat i januar og februar 2019. Den fjerde betalte overhovedet ikke A-skat i hele 2018 ifølge personens lønseddel for december 2018.

De fire udlændinge er desuden blevet aflønnet med 200 kroner pr. arbejdsdag i skattefrie diæter, viser lønsedler og ansættelseskontrakter.

Dermed er de fire EU-borgere i høj grad sluppet med at betale en skat på otte procent i arbejdsmarkedsbidrag.

(Artiklen fortsætter under billedet)

En ungarnsk medarbejder tjente 37 kroner i timeløn og betalte 0 kroner i A-skat af sin løn for februar 2019.
En ungarnsk medarbejder tjente 37 kroner i timeløn og betalte 0 kroner i A-skat af sin løn for februar 2019.

3F: Gartneri har stort ansvar

Bekesi Service ApS har udført såkaldt entreprisearbejde hos Gartneriet Gårslev. Det betyder, at entreprenørfirmaet ikke må arbejde under gartneriets ledelse og instruktion. Entreprenøren skal selv stå for ledelsen af arbejdet.  

Alligevel mener 3F, at Gartneriet Gårslev har et ansvar for løn- og arbejdsforhold i gartneriets drivhuse.

- Gartneriet har et stort ansvar for at tjekke forholdene hos dets underleverandør. Det er ikke godt nok bare at lukke øjnene for usle forhold for medarbejderne på gartneriet. Det lugter langt væk af, at gartneriet bare vil spare store penge på produktionen, siger Martin Jensen, formand for 3F Vejle.

Har stoppet samarbejdet

Hos Gartneriet Gårslev ønsker direktør Hanne Clausen ikke at forholde sig til timelønnen og skattebetalingen for Bekesi Service ApS-medarbejdere på gartneriet.

- Vi har opsagt den aftale, vi havde. Så jeg har ikke yderligere kommentarer, siger hun.

Direktøren oplyser, at gartneriet i stedet selv har ansat nogle andre medarbejdere direkte.

Er det også til 37 kroner i timen?

- Nej, selvfølgelig er det ikke det. De får den løn, de skal have. Overenskomstmæssig løn. Jeg har ikke flere kommentarer, siger Hanne Clausen.

Rejst ud af landet

Fagbladet 3F har i flere dage forgæves forsøgt at få kommentarer fra ejeren og direktøren hos Bekesi Service ApS.

3F Vejle har anmodet Bekesi Service ApS om at tegne overenskomst. Men det er ikke sket, så 3F-afdelingen har iværksat en konflikt mod virksomheden. Arbejderne fra Ungarn eller Rumænien er nu rejst ud af Danmark.