Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Drømmearbejdskraften skal være ansvarlig og omstillingsparat, viser kortlægning af mere end 13.000 jobannoncer.

FOTO: Ritzau Foto

I Nakskov søger vindmøllegiganten MHI Vestas Offshore Wind omstillingsparate produktionsmedarbejdere til at bygge verdens største vindmøllevinger. I Ringsted leder Danish Crown efter nye slagtermestre, der skal tage ansvar og være problemløsere.

De Forenede Danske Dampvaskerier søger ansvarlige, analytisk stærke, strategisk tænkende og udadvendte sælgere til hotel- og restaurationsmarkedet i Jylland.

Og pizzakæden Domino og revisionsselskabet Deloitte har en ting til fælles. Begge leder efter medarbejdere, der kan eksekvere.

Avisen.dk har analyseret på de godt 13.500 jobannoncer, der er opslået på Jobindex.dk onsdag 2. august. Tilsammen er der opslået 20.500 job på Jobindex, der er Danmarks største jobmarked online og dermed giver en god oversigt over ledige job herhjemme, samt hvilke færdigheder og kompetencer, som arbejdsgiverne efterlyser.

I mere end hvert tredje jobopslag, nemlig 4.684, efterspørger arbejdsgiverne ansvarlige medarbejdere. Men også selvstændighed og fleksibilitet er i høj kurs.

Derudover er drømmearbejdskraften i Danmark anno 2017 dynamisk, solid, effektiv, strategisk og proaktiv. Og samtidig skal danske lønmodtagere, uanset om det er elektrikere, industriarbejdere eller produktionsledere kunne optimere og eksekvere.

“Uhyggeligt”

Arbejdspsykolog og lektor på Center for Klinisk Hverdagspsykologi ved Aalborg Universitet, Einar Baldursson, kalder det uhyggeligt, at vi har skabt et arbejdsmarked, hvor det handler om at optimere, eksekvere og være omstillingsparat i døgndrift.

- Det er især påfaldende, at ordet ansvarlig kommer ind som topscorer blandt de færdigheder, som arbejdsgiverne forlanger. Det er altid ledelsens opgave at tage ansvar. Man betaler for, at en leder udøver sin ledelsesret, har overblik og tager ansvar. Men i dag har arbejdsgiverne outsourcet ansvaret til medarbejderne i et helt absurd omfang, siger han til Avisen.dk.

Einar Baldursson mener, at mange arbejdsgivere har opgivet at påtage sig et egentligt ledelsesansvar for både produktion og medarbejdere. I stedet uddelegerer de ansvar med få beføjelser til industriteknikere, salgsassistenter, regnskabsmedarbejdere og så videre.

- Som medarbejder har du svært ved at sige nej tak til at få mere ansvar, for du bliver stolt. Men du har kun ansvaret og pukleriet til låns. For det er lederen, der løber fra sine pligter som en god leder, siger han.

I orden med mere ansvar blandt ansatte

Ledelsesrådgiver og teamchef i Ledernes Hovedorganisation, Michael Uhrenholdt, mener ikke, at lederne går galt i byen ved at uddelegere ansvar til medarbejderne.

- De generationer, der kommer ud på arbejdsmarkedet nu, vil have ansvar, engagere sig og forlanger fleksibilitet. De sætter sig ikke på hænderne og venter på en ordre. I dag vil folk inddrages og ønsker medansvar, fastslår han over for Avisen.dk.

Michael Uhrenholdt pointerer, at du slet ikke kan fungere som leder på en moderne arbejdsplads uden at vise tillid til medarbejderne og dermed give dem ansvar.

- Folk er jo vanvittigt dygtige og tripper for at få nye spændende arbejdsopgaver. Hvis du som leder tager ansvaret fra folk og kun dikterer simple opgaver, vil de kigge måbende på dig og hurtigt kigge sig om efter et nyt arbejde, siger han.