Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Hos Dansk Folkehjælp står ansøgerne i rekordlange køer for at få økonomisk hjælp til sommeren. De fattige bliver fattigere, mener seniorforsker.

Igen i år er ansøgertallet til feriehjælp vokset. Det kan være en indikator for, at flere bliver fattige, mener både forsker og Børnerådet.
Scanpix / Søren Bidstrup

Rigtig mange børn går lige nu og venter på, at kalenderen viser 1. juli. Der starter skolernes sommerferie nemlig, men for familier ramt af kontanthjælpsloftet er det svært at få sommeren til at være en glædelig tid.

Ansøgertallet til feriehjælp er i år eksploderet, og selvom Dansk Folkehjælp forventer at give 3.500 voksne og børn hjælp hen over sommeren, så må over 13.000 undvære.

- Stigningen er et udtryk for, at der desværre stadig er et stort behov. Det er familier, som er økonomisk presset, og som ikke kan komme ud af det, siger Klaus Nørlem, der er generalsekretær hos Dansk Folkehjælp.

I alt har 5.487 familier på overførselsindkomst søgt om feriehjælp til sommeren, hvilket er det højeste antal hidtil. Klaus Nørlem mener, at kontanthjælpsloftet og 225-timers-regelen kun har gjort det endnu sværere for de pressede familierne at klare sig.

- Ansøgerne er det samme sted, som sidst de sendte en ansøgning. De er lige så økonomisk presset som altid, og deres eneste mulighed for at give børnene lidt ferie er ved hjælp af os, siger Klaus Nørlem. 

Forsker: De fattige bliver fattigere

Hos VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, mener de, at det høje ansøgningstal kan skyldes, at flere er blevet opmærksomme på at søge feriehjælp, men også at at flere er blevet fattige.

- Flere analyser tyder i hvert fald på, at den rigeste del af befolkningen - og det er de fleste - er blevet rigere, og at den fattigste del er blevet fattigere. Den tendens ser vi måske afspejlet i ansøgertallet for jule- og feriehjælp, siger seniorforsker hos VIVE, Anne-Dorthe Hestbæk.

Kontanthjælpsloftet rammer børnene

Feriehjælp er en måde, hvorpå familier ramt af kontanthjælpsloftet kan få lidt ekstra penge. Børnerådet mener af den grund, at det er yderst vigtigt at beholde den slags hjælpemidler.

- Nedskæringer rammer altid børnene i sidste ende. Alt det basale skal jo betales først, og så er der ikke altid noget tilbage til at forsøde børnenes tilværelse med. Hvis ikke børn er i stand til at kunne følge med kammeraterne socialt, risikerer de, at fællesskaberne vender dem ryggen, fordi de ikke passer ind i normen, siger Per Larsen.

Som noget nyt i år er det ikke kun enlige forsørgere, som har kunnet søge hjælpen, men også familier med to forsørgere på overførelsesindkomst.

En trist indikator

Sommerferien er dog ikke det eneste, som koster familierne mange penge.

Det gør julen som bekendt også, og i december sidste år var der også rekordmange ansøgere, som skulle bruge en hjælpende hånd for at klare sig.

- Det her er en kedelig tendens, som desværre ser ud til bare at forsætte. Vi så det også med julehjælpen. Ansøgertallene bør give anledning til eftertanke, for det indikerer kraftigt, at antallet af fattige er steget som følge af beskæring i kontanthjælp og integrationsydelse, siger Per Larsen.