Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

De ansatte på hoteller og restauranter har for anden uge i træk oplevet en stigning i corona-smitte. Se topti over brancher med mest smitte.

Personalet på landets hoteller og restauranter er i den første uge af januar stadig den personalegruppe, der har det højeste antal smittede pr. 100.000.
Arkiv/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

For anden uge i træk indtager de ansatte på landets hoteller og restauranter den noget triste førsteplads i at have det største antal smittede med corona-virus.

Og selvom vi har haft kortere tid til at slubre god vin og god mad i os på restauranterne, har politikernes restriktioner ikke været nok til at holde smitten blandt de ansatte helt for døren, viser seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.

Smitten med corona-virus blandt de ansatte på hoteller og restauranter er steget med lidt over 80 procent fra uge 52 til uge 1.

Fra 3. januar til 9. januar er der 4.254 ansatte pr. 100.000 ansatte, der har fået besked om, at de altså er blevet testet positive for corona-virus.

Stigningen er sket på trods af politikernes ambitioner om at holde smitten nede med nye restriktioner, som blev indført i midten af december.

Ud over hoteller og restauranter med højeste antal smittede opgjort på brancher kan du her se en topti over de brancher, der er mest smittede med corona-virus i perioden 3. januar til 9. januar.
 

 

Størst smitte blandt unge

Den største gruppe med smittede er lige nu de unge i alderen 20 år til 39 år med 43.006 bekræftede smittetilfælde de seneste syv dage, viser tal fra Statens Serum Institut.

Hos Tina Møller Madsen, gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration hos 3F, vækker den stigende smitte på hoteller og restauranter bekymring for, om det skyldes de unges ansættelsesforhold i netop den branche.

- Det er bekymrende, at netop restaurationsbranchen har så høje smittetal. Generelt er der mange unge ansatte, og når vi ser på smitten i samfundet, er det også de meget unge, der er ramt. Der kan være en sammenhæng, og vi ved ikke, om de unge bliver smittet på arbejdet, eller om restaurationsmiljøet er hårdt ramt, fordi de beskæftiger mange unge, siger hun.

Viggo Andreasen, der er lektor i matematik på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, peger også på smittespredning blandt de unge som en mulig årsag til, at netop hotel- og restaurationsbranchen har et højt smittetal.

- Den stigende smitte på hoteller og restauranter peger på, at det er en kombination af, at det er forholdsvis unge mennesker, der er ansat i branchen, og så er det en branche, hvor man også møder mange mennesker, siger han.

Og netop det med at møde mange mennesker kan også være en årsag til, at netop den branche har mange smittede, påpeger Viggo Andreasen.

- Der er meget kontakt med nye mennesker. Hvis du sidder på et kontor og ser de samme ti mennesker hver dag, så er der mindre risiko for at blive smittet, men på en restaurant ser man måske 100 nye mennesker hver dag, siger han.

Spørgsmål om medarbejdersammensætningen

Politisk direktør Kristian Nørgaard hos brancheorganisationen Horesta, der repræsenterer hotel-, restaurant- og turisterhvervet, forklarer, at man er enormt opmærksom på smitten i branchen, fordi dens medlemmer er sårbare for flere nedlukninger.

- Vores medlemmer er enormt opmærksomme på smitten, fordi man er meget sårbar for mulige nedlukninger. Vi synes, det er interessant, hvorvidt det er på arbejdet, man bliver smittet, eller om det skyldes alderssammensætning, fortæller Kristian Nørgaard.

Ud over hårde nedlukninger har man været glad for, at der har været en “sive-time”, så alle gæsterne ikke går ud på samme tidspunkt og flokkes foran beværtningerne.

- Vores oplevelse er, at den her sive-time, hvor der er udskænkningsstop en time før lukketid, har fået enormt positiv respons, fordi folk ikke går på samme tid og samler sig udenfor, siger han.

Mindre stigning hos lærerne

Netop vendt tilbage fra en lidt længere juleferie er der dog også en mindre stigning at spotte hos de ansatte inden for undervisning, viser tallene fra Statens Serum Institut.

Smittespredning blandt de ansatte har siden indførslen af restriktionerne ellers ligget under 2.000 smittede pr. 100.000 ansatte.

LÆS OGSÅ: Smitte-eksplosion på lærerværelserne

Der er fra uge 51 til uge 1 en stigning på lidt over 22 procent blandt de ansatte. Tallene dækker perioden fra 3. januar til 9. januar, og det er altså i den uge, børnene vendte tilbage til skolebænken.

I alt har 2.215 af de ansatte pr. 100.000 ansatte inden for undervisning fået en positiv corona-test.