Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Medarbejdere i flere europæiske lande er så utilfredse med forholdene hos Amazon, at de vil strejke 16. juli, der er internet-gigantens helt store salgsdag.

Medarbejdere hos Amazon i Spanien har varslet strejke.
Álvaro Ibáñez / Wikimedia Commons

Der er mange penge at spare for kunderne, når verdens tredjestørste detailvirksomhed, internet-giganten Amazon, 16. juli åbner for den årlige Prime Day.

Her kommer der over en million produkter til salg på Amazons hjemmesider verden over, men står det til virksomhedens ansatte i flere europæiske lande, bør forbrugerne boykotte den årlige ”shopping-begivenhed”, der varer 36 timer og i USA er større end “Black Friday”, som også har holdt sit indtog blandt mange forretningsdrivende herhjemme.

Ifølge nyhedssiden Observer varslede medarbejdere hos Amazon i Spanien tirsdag en strejke, der forventes at stå på under Prime Day, som i år finder sted for fjerde gang.

Nødt til at presse på

Arbejdere i Italien, Frankrig, Tyskland, Polen og England deltager også i strejken, der blandt opfordrer Amazon til at sikre de ansattes sundhed og anstændige job og arbejdsforhold.

- Kun hvis vi kæmper sammen, får vi anerkendelse for vores krav. Kun med en fælles aktion på europæisk plan vil arbejdstagerne organisere sig på de steder, hvor der endnu ikke er nogen fagforening repræsenteret, hedder i en erklæring fra de utilfredse ansatte hos Amazon.

Douglas Harper, der er repræsentant for Spaniens største fagforening, Comisiones Obreras (CCOO), udtaler til Reuters, at protesterne primært handler om lønnedskæringer, arbejdsvilkår og begrænsninger af de ansattes fridage.

- Strejker er ikke gode for nogen. Ikke firmaet, arbejderne eller kunderne, men vi er nødt til fortsat at lægge pres på den lokale ledelse, siger Doulas Harper til Reuters.

Opfordrer til sammenhold og strejke

Hovedparten af Amazons cirka 1.600 medarbejdere i Spanien arbejder på San Fernando-lageret uden for Madrid, der også i marts var ramt af en mindre strejke.

Som reaktion på opfordringerne til nye strejker i de europæiske lande har Amazon ifølge Reuters udsendt en erklæring om, at “Amazons samlede løn er i den høje ende af sortimentet inden for logistiksektoren,” og at den omfatter en attraktiv løn og en omfattende ydelsespakke til medarbejderne.

Det er virksomhedens ansatte i Europa langt fra enige i. På hjemmesiden transnational-strike opfordres der til sammenhold og strejker på Amazons europæiske arbejdspladser.

Endsige arbejdsvilkår

Samtidig bliver det på hjemmesiden beskrevet, hvordan de ansatte hos Amazon i Polen på grund af en anti-strejke lov ikke har mulighed for at forhandle bedre lønninger. Hvordan de ansatte hos Amazon i Tyskland forgæves har kæmpet for en kollektiv overenskomst. Hvordan Amazon i Italien rutinemæssigt hyrer ansatte på kontrakter uden særlige vilkår, og hvordan Amazons ansatte i Spanien er blevet pålagt ensidige arbejdsvilkår efter udløbet af en kollektiv overenskomst. 

Også i England og Frankrig er de ansatte hos Amazon blevet pålagt krav om arbejdstid og effektivitet, ligesom medarbejderne er blevet straffet for at tage sygedage og fridage under graviditeter.

398 varer i sekundet

Amazon blev etableret i 1990’erne og var oprindeligt en online boghandel. I dag sælger Amazon en lang række forskellige produkter og laver også sine egne varer, ligesom virksomheden også producerer film og tv-serier.

Ved Prime Day i 2017 bestilte Amazons kunder 398 varer i sekundet svarende til i alt 34 millioner produkter.