Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Farlige kemikalier invaliderer medarbejdere på en Vestas-fabrik i Spanien. Eksperter kalder forholdene “uforsvarlige” og “fuldstændig uhørte”. Afsløringen kommer kun tre år efter en lignende skandale i Danmark. Vestas vil nu undersøge forholdene.

Svigtende sikkerhed og farlig kemi forgifter ansatte hos den danske vindmøllegigant Vestas.

Svigtende sikkerhed og farlig kemi forgifter ansatte hos den danske vindmøllegigant Vestas.

Via lægedokumenter kan Fagbladet 3F afsløre, at en række medarbejdere i løbet af de seneste tre år har fået konstateret lungesygdomme og voldsomme allergiske reaktioner fra arbejdet med epoxy og isocyanater på Vestas’ vingefabrik i Spanien.

Samtidig viser optagelser og billeder fra fabrikken, hvordan skabe med kemi bryder i brand, kemiske tønder udvikler dampe, og maskiner står indsmurte i giftige kemikalier.

- Som jeg ser det, har Vestas en uforsvarlig håndtering af kemikalierne, siger Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet.

Tidligere tilsynschef i Arbejdstilsynet, Hasse Mortensen, kalder flere af de dokumenterede forhold hos Vestas for “fuldstændig uhørte”.

- Det er et gedigent svineri. Det må simpelthen ikke forekomme på en virksomhed, siger han.

En katastrofe

Fagbladet 3F har gennemgået lægejournalerne fra 12 tidligere medarbejdere, som dokumenterer, at sygdommene skyldes arbejdet for Vestas.

9 af de 12 medarbejdere fortæller, at de har udviklet så voldsomme allergiske reaktioner, at de modtager eller har modtaget invalidepension.

De lægejournaler, Fagbladet 3F har gennemgået, viser alle, at sygdommene i Spanien er konstateret efter, at en lignende skandale blev afsløret på de danske Vestas-fabrikker i 2016.

- Det er en katastrofe, at giftigt materiale ligger og flyder frit fremme og ubeskyttet. Det er virkelig slemt, siger professor i arbejdsmedicin Fernando García Benavides fra Pompeu Fabra Universitetet i Barcelona.

Han mener ikke, at forholdene på Vestas-fabrikken i Daimiel lever op til de krav om sikkerhed, som stilles af de spanske myndigheder.

Invalideres af jobbet

En af de syge spanierne, 41-årige José Luis Malaguilla, fortæller, hvordan halsen lukkede sig sammen efter en 12-timers vagt på fabrikken.

En kollega kørte ham direkte på hospitalet, hvor han fik ilt og en indsprøjtning.

- Senere fortalte min læge, at jeg ville være død, hvis det havde taget længere tid, før jeg kom under behandling, siger han.

Lægen diagnosticerede José Luis Malaguilla med erhvervsastma og eksem på grund af kontakt med isocyanater og epoxy på arbejdet. Han arbejdede på Vestas-fabrikken frem til 2017.

Flere ansatte på fabrikken fortæller lignende historier om at blive udsat for kemikalier, som gør dem syge.

- Der er stadig mange, som bliver syge, og vi har et farligt arbejdsmiljø, siger Jesús Martin, arbejdsmiljørepræsentant på Vestas-fabrikken i Daimiel.

Ikke første gang

Over for Fagbladet 3F understreger Peter Hasle og Hasse Mortensen, at det er veldokumenteret og velkendt, at epoxy og isocyanater kan være farlige for medarbejderne, hvis de ikke håndteres korrekt.

- Efter min mening er Vestas moralsk forpligtet til at bruge den viden om farlig kemi, de allerede har fra Danmark, når de åbner en fabrik i Spanien, siger Hasse Mortensen.

Det er blot tre år siden, at Vestas var involveret i en lignende skandale i Danmark, hvor ansatte blev syge af arbejdet med epoxy. Dengang lovede Vestas at forbedre sikkerheden på fabrikkerne.

- Selv én sag er én for meget. Det er sikkert. Vi prioriterer vores medarbejderes sundhed og sikkerhed helt i top i hele virksomheden, sagde daværende pressechef Michael Zarin i maj 2016.

De 12 spaniere, Fagbladet 3F har talt med, har alle fået sygdommen konstateret, efter at skandalen rullede i Danmark.

Vestas undersøger

I et skriftligt svar oplyser Vestas, at virksomheden kender til 19 anerkendte allergitilfælde på fabrikken siden 2008, som skyldes epoxy. I 2018-2019 er Vestas kun bekendt med to anerkendte tilfælde på fabrikken.

Virksomheden understreger, at de uanset antallet ikke vil acceptere, at de ansatte bliver syge.

- Af samme årsag vil Vestas undersøge forholdene på vores fabrik i Daimiel nærmere, da billederne og medarbejdernes udsagn hverken er i overensstemmelse med vores retningslinjer eller vores generelle opfattelse af forholdene på fabrikken, svarer Vestas’ pressechef, Anders Riis.

Det til trods vil Vestas nu foretage “en gennemgang af alle rapporterede uheld på fabrikken,” skriver Anders Riis.

Ifølge de ansatte på fabrikken er antallet af syge langt højere end de 19 tilfælde, som Vestas oplyser.

En opgørelse fra arbejdsmiljørepræsentanten på fabrikken, Jesús Martin, viser, at mindst 62 personer har fået epoxyallergi og lungeproblemer af at arbejde for Vestas siden 2015.