Gå til hovedindhold

Polske rengøringsarbejdere fortæller, at de blev bedt om at flytte tilbage i deres chefs brandskadede hus få dage efter en voldsom brand. Men det ville de ikke, og nu har de ikke noget arbejde. Chefen mener, at forholdene er i orden.

Polske rengøringsarbejdere er flygtet fra deres chef efter en brand i det hus, hvor de har boet til leje hos chefen.
Kristine Kiilerich

Seks polske rengøringsarbejdere er stoppet med at arbejde for deres chef, efter at de ikke ville bo til leje i hans hus, som har været udsat for en voldsom brand.

Branden udbrød torsdag i sidste uge i chefens hus på Middelfartvej ved Odense. Her boede mindst 10 polakker, der indtil da arbejdede for vikarbureauet Hr. Larsens Produktionskompagni. Ifølge de seks polske rengøringsarbejdere fik de af deres chef besked på, at de allerede mandag skulle flytte tilbage til huset, selvom skaderne efter branden ikke var udbedret. Så fik de seks medarbejdere nok af arbejdsgiveren, fortæller de til Fagbladet 3F.

- Vi er blevet behandlet dårligt i lang tid. Nu vil vi ikke mere, siger polakkerne samstemmende.

Flygtede ud gennem vinduet

Ifølge politiets døgnrapport er branden ”formentlig opstået i komfuret efter madlavning”.

Ifølge de nu tidligere beboere var der noget galt med emhætten, som “gnistrede”. Især når det havde regnet, hvilket de tidligere medarbejdere flere gange havde nævnt over for deres chef, fortæller polakkerne.

Da branden startede torsdag aften, var der syv-otte personer, inklusiv en femårig dreng i huset, fortæller 25-årige Alicja Widelka, der selv var til stede.

- Vi var på værelserne ovenpå, da vi lugtede røg. Der var brand i køkkenet nedenunder. Man kunne også høre ilden knitre. Alle blev advaret og kom ud. Én måtte flygte ud gennem vinduet via en trappestige, fortæller hun.

- Først forsøgte vi at slukke ilden i køkkenet og ledte efter en brandslukker. Én havde en brandslukker i bilen, men det var ikke nok, så ilden blev først slukket af brandvæsenet, fortæller Alicja Widelka og hendes bofæller, 40-årige Grzegorz Zgardzinski og 29-årige Patrycja Kielichowska.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 Privat.
Billede af køkkenet efter branden. Foto: Privat.

Betaler kontant

Alicja Widelka fortæller, at hun blev presset til at tage på arbejde i cirka 20 timer i weekenden efter branden. Hun havde ingen tandbørste eller rent tøj. Flere af dem samlede derfor deres ting og fik lov at bo hos venner, blandt andet hos 41-årige Anna Szewczyk. 

- Vi har tidligere sagt, at vi ikke kan arbejde under de vilkår, men det er ikke blevet bedre. Boligforholdene var også dårlige før branden, fortæller polakkerne.

Huset på Middelfartvej har ifølge de offentlige registre 10 værelser. Ifølge de nu tidligere beboere betalte de hver 3.000 kroner om måneden, kontant, i husleje. De fik ingen kvitteringer eller lejekontrakter, oplyser de.

Ifølge den offentlige ejendomsvurdering er huset vurderet til 1,9 millioner kroner.

Rotter og hul i gulvet

Polakkerne fortæller, at forholdene ikke var prangende. I Patrycja Kielichowskas værelse var der ikke glas for vinduet, men kun et tæppe, da hun flyttede ind, fortæller hun. Glas kom der i vinduet efter tre måneder, oplyser hun.

- Der var huller i gulvet i køkkenet. Der var rotter. Der var koldt. Der var fugt og svamp i badeværelserne, siger de.

Men hvorfor ikke bare finde et andet sted at bo?

- Fordi vi fik at vide, at så blev vi fyret. Hvis man talte om det, fik man færre vagter. Flere der ville flytte fik deres timer skåret ned til et minimum, fortæller Anna Szewczyk, som fraflyttede huset og fik et andet job for flere måneder siden.

Lørdag sendte en gruppe af polakkerne en e-mail til deres chef, Jens Larsen, hvor de udtrykte deres utilfredshed med forholdene. Derefter fik de indtil klokken 16 dagen efter til at komme at hente deres ting. Derefter vil huset blive låst af, fremgår det af Jens Larsens e-mail.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Sodet loft efter branden i huset på Middelfartvej.
Sodet loft efter branden i huset på Middelfartvej. FOTO: privat

Chef og huslejer: Boligforholdene er i orden

Direktør og ejer af Hr. Larsens Produktionskompagni, Jens Larsen, oplyser til Fagbladet 3F, at køkkenet og tre værelser er ubrugelige efter branden på grund af røgskader. Han vurderer efter selv at have set på forholdene, at der er røg- og sodskader i halvdelen af huset. Han afviser, at de polske medarbejdere fik besked på, at de mandag skulle flytte ind i huset igen.

- Der er ikke nogen, der har sagt, at de skal flytte ind, før der er gjort klar til dem, siger han.

Direktøren fortæller, at fire af de polakker, der boede i huset inden branden, dog er flyttet tilbage i huset på Middelfartvej. De fire medarbejderes værelser har “stort set ikke taget skade”, mener han. Han oplyser, at polakkerne har et møbleret værelse samt adgang til bad og toilet - men ikke til husets normale køkken for tiden.

- De er glade og tilfredse. Der er ikke noget dér, siger Jens Larsen og oplyser, at de fire polakker hellere vil bo i det brandskadede hus end på et vandrehjem. 

Direktøren oplyser, at polakkerne hver betaler 100 kroner om dagen for at bo i huset. Samtidig bekræfter han, at de polske medarbejdere betaler huslejen i kontanter - og forklarer, at det skyldes, at det er “umuligt at opkræve penge, efter at folk er fraflyttet”. Direktøren forsikrer, at der bliver betalt skat af lejeindtægten, som bliver indsat i banken.

Jens Larsen afviser, at de polske medarbejdere er tvunget til at bo til leje hos ham.

- Fakta er, at nogle af dem kommer med alt, hvad de ejer, i en pose. De har ikke til husleje og depositum. Jeg er egentlig bare behjælpelig med, at de har et sted at bo, siger han.

Direktøren mener, at boligforholdene er i orden. Han oplyser, at der har været slidt hul i linoleumsgulvet i køkkenet og forklarer, at det var meningen, at en tømrer skulle installere nyt køkken i efteråret, men at tømreren ikke har haft tid. 

- Der kan godt have været rotter. Det har der været tidligere, qua at de nogle gange efterlader affald og har madrester stående på værelset og er rejst fra det. Det er jeg ikke herre over, siger Jens Larsen og oplyser, at der er blevet indkøbt en kat.