Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

På grund af corona-nedlukningen fosser millionerne ud af AMU-skolernes kasser til lønninger, men der kommer stort set ingen penge den anden vej. AMU-direktører er nervøse for, om de eksisterer efter sommerferien.

- Nogle af mine kollegaer nærmer sig bunden af kassen, siger Peter Thomsen, direktør for AMU Nordjylland.
AMU Nordjylland
Tre millioner kroner om måneden. Så meget koster det AMU Syd i Kolding af betale de 110 medarbejdere, der er sendt hjem på grund af corona-nedlukningen. Til gengæld kommer der ingen penge den anden vej.
 
- Vi kan klare det her måske en måned eller to mere, siger direktør for AMU Syd, Heino Svenningsen.
 
Siden nedlukningen af aktiviteter på grund af corona er der stort set ingen, der tager AMU-kurser. Og ingen kursister, ingen indtægter.
 
- Jeg har hørt folk, der faktisk ved noget om undervisningsområdet, sige: “Jamen, I er da omfattet af
hjælpepakkerne”. Men nej, det er vi ikke, siger Heino Svenningsen.

Fra 1.000 til 30

Hos AMU Nordjylland er situationen tilsvarende.
 
- Normalt ville vi måske have haft 1.000 kursister siden nedlukningen – nu har vi måske haft 30, siger direktør for AMU Nordjylland, Peter Thomsen.
 
AMU Nordjylland udbetaler hver måned løn til 200 medarbejdere, der er sendt hjem. Her stammer cirka 50 procent af skolens indtægter fra AMU.
 
- Jeg har stor forståelse for, at der har været andre og vigtigere brancher, som man skulle finde nødpakker til. Men nu er vi altså kommet mere end fire uger ind i forløbet. Nogle af mine kollegaer nærmer sig bunden af kassen, siger Peter Thomsen.
 
Det er især fire AMU-skoler, der er hårdt ramt økonomisk. AMU Syd, AMU Vest, AMU Fyn og AMU Nordjylland. Det skyldes, at disse skoler har samtlige eller hovedparten af indtægterne fra AMU-aktiviteter.
 
Men andre skoler, som også har AMU-aktiviteter, er også hårdt ramt, lyder det fra Lars Kunov, der er direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.
 
- Dér, hvor AMU er fusioneret sammen med for eksempel erhvervsskoler, risikerer man måske ikke konkurs, men man risikerer at måtte lukke sine aktiviteter ned og afskedige personale. Så der er behov for en løsning nu, siger Lars Kunov.

Håber på hjælp

Både AMU-skolerne samt Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har ad flere omgange orienteret undervisningsminister Pernille Rosenkratz-Theil (S) om den alvorlige situation. Men de mangler stadig lovning på en løsning.

AMU-centrene har blandt andet budt ind med tre løsningsmodeller: 1: Et særtilskud baseret på hver enkelt skoles gennemsnitaktiviteter over de seneste tre år. 2: Et rente- og afdragsfrit lån. 3: Helt almindelige lån.
 
- For mig er det bare fuldstændigt afgørende, at vi får lovning på, at der er hjælp at få, og at vi bliver draget med ind i en løsningsmodel, siger Peter Thomsen, AMU Nordjylland.
 
Heino Svenningsen fra AMU Syd understreger, at der oven i den økonomiske hjælp også er behov for et signal om, at man snart må åbne for kursister igen. For skolerne er klar.
 
- Vi har lavet planer for skolerne med undervisningslokaler. De kan sidde med to meters afstand og så videre. Udenfor ser vi håndværkere, der arbejder sammen på pladserne. Men de må ikke komme herind og få et truckcertifikat. Det kan undre én, siger Heino Svenningsen.

Stort behov for AMU efter krisen

Også i 3F efterlyser man politisk handlekraft her og nu. Forbundssekretær Søren Heisel kalder det “en fuldstændigt uholdbar situation”, at de skoler, der leverer opkvalificering, bukker under lige nu.
 
Behovet for AMU vil ovenikøbet blive ekstra stort, når Danmark begynder at lukke op, blandt andet fordi der er kommet flere arbejdsløse, pointerer Søren Heisel.
 
- Det her handler ikke kun om at sikre nogle skoler her og nu. Der handler også om at sikre, at vi faktisk kan få gang i efteruddannelse, når krisen slipper taget i os alle. Uden skoler – eller med lærere afskediget – vil det sætte en alvorlig stopper for at få gang i produktion og service i alle de virksomheder, der hungrer for at komme i gang, siger Søren Heisel.
 
Men som det er nu, har AMU-skolerne svært ved at se hen forbi krisen.
 
- Der er gået så lang tid nu, at vi bliver i tvivl om, hvorvidt vi overhovedet er der på den anden side af sommerferien. Det haster altså, siger Heino Svenningsen, direktør for AMU Syd.
 
Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få et interview med undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om problematikken, men hun har sendt følgende svar på mail:
 
- Ufaglærte og faglærte skal være bedst muligt klædt på til en fremtid efter coronakrisen. Vi skal sikre, at de kan videreuddanne sig og få de nødvendige kvalifikationer til at finde et arbejde. Lige nu følger vi situationen med AMU-centrene nøje, så vi kan hjælpe de uddannelser, der har behov for det, skriver Pernille Rosenkrantz-Theil.