Internetgiganten er ramt af bølger af strejker med krav om bedre sikkerhed og nedlukning under corona-pandemien.
Internetkoncernen Amazon har tjent styrtende under corona-krisen.
Selskabets ejer, Jeff Bezos, har øget sin formue med svimlende 165 milliarder kroner under pandemien. Men krisen har samtidig udløst en voksende modstand mod koncernens metoder. I en lang række lande kræver ansatte, at selskabets store lagercentraler med tusindvis af ansatte lukkes ned af på grund af smittefare og manglende sikkerhed.
Ansatte strejker i USA
Mandag meldte 400 lagerarbejdere sig syge i en koordineret protest mod “manglende forholdsregler for at forhindre spredning af coronavirus.”
Fredag i sidste uge strejkede 500 af selskabets amerikanske it-ansatte med samme begrundelse, ifølge bevægelsen Amazon Employees for Climate Justice
Under pandemien har der ligeledes været strejker i Tyskland, Italien og Spanien.
Myndigheder lukker lagre i Frankrig
I Frankrig, hvor Amazon-arbejdere har anklaget lagrene for at være smitteklynger, har domstolen i Versailles lukket seks af selskabets lagre og beordret 10.000 ansatte på betalt hjemsendelse, indtil Amazon har foretaget en risikovurdering sammen med de franske fagforeninger.
Også i Polen ønsker fagligt aktive ansatte Amazons lagre lukket under pandemien
- Reelt er der ikke tid til den nødvendige hygiejne med det tempo, vi kører i, og vi har haft flere tilfælde af smitte og sygemeldinger på grund af corona på de polske lagre. Folk arbejder tæt sammen, især i de afdelinger, hvor man henter og pakker varerne, fortæller Magda Malinowska, der er tillidsrepræsentant på Amazons lager i Poznan.
Korte ansættelser øger smittefare
Hun forklarer, at Amazon i Polen har ansat 5.000 nye arbejdere på helt korte kontrakter - ned til to ugers varighed.
- De knokler for at nå de hårde produktionsmål, som selskabet har sat for hver enkelt ansat. Amazon har midlertidigt suspenderet reglen om, at man bliver fyret, hvis man ikke når sine daglige mål. Men der er ingen garanti for at få en ny kontrakt efter 14 dage, siger Magda Malinowski.
- Der er en hel kæde af folk, der lægger pres på dig og fortæller, at du skal skynde dig, fordi pakkerne skal sendes, siger tillidskvinden.
Fagforening kræver tyske lagre lukket
Også på Amazon-lagre i Hamburg og Hannover kræver fagforening og ansatte lagrene lukket ned. Ifølge fagforbundet Verdi er 68 ud af 1.800 ansatte smittet med corona-virus i lageret HAM2 ved Hamburg,
- Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke lukker lageret ned, når der er så mange smittetilfælde, siger Sandra Schmidt fra fagforbundet Verdi i Nieidersachsen-Bremen, ifølge Manager Magasin.
Verdi kritiserer, at en nylig lønstigning kun udbetales, hvis de ansatte møder på arbejde under pandemien og kalder de hygiejniske forhold på toiletterne utilstrækkelige. Ifølge Amazon bliver toiletterne gjort rene tre gange dagligt.
Partiet De Grønne har lavet en officiel forespørgsel om forholdene i delstatsparlamentet i Hannover.
- Vi ser i adskillige lande, at Amazon sætter sin enorme profit over arbejdernes sikkerhed, og at selskabet kun øger sikkerheden, når de bliver tvunget til det. Det er ikke acceptabelt, siger Steve Appelbaum, der er formand for Amazon-netværket i det globale service- og handelsforbund UNI.
Forbundet oplyser, at fagforeninger i de fleste lande stiller krav til bedre værnemidler og rengøring på Amazons centre og nedlukning med betalt hjemsendelse på lagre, hvor der er konstateret smitte.
Samtidig ønsker UNI, at selskabets mål for de ansattes daglige produktion suspenderes under pandemien.
Jeff Bezos: Vi gør alt, hvad vi kan
Amazon afviser, at der er særlig smittefare på virksomhedens arbejdspladser. I et åbent brev til de ansatte svarer Amazons ejer, Jeff Bezos, på kritikken.
Han takker de ansatte for indsatsen og skriver:
“Vi har implementeret en række præventive helbredstiltag - lige fra øget rengøring til ændret praksis på lagrene for at sikre retningslinjer for afstand. Vi arbejder hver eneste dag for at forbedre de tiltag.”
Han understreger desuden, at selskabet har hævet lønningerne i perioden.