Gå til hovedindhold
Jobcenter Næstved tolkede lovgivningen for restriktivt. Nu får flere førtidspension.

De svageste på arbejdsmarkedet skal have frit valg mellem ressourceforløb og førtidspension, mener en række fagforbund, der også vil have hævet ydelserne for personer i ressourceforløb.

Gør det frivilligt, om personer med lille arbejdsevne skal ud i ressourceforløb eller på førtidspension. Og sæt satsen op, så folk i ressourceforløb får en ydelse på niveau med sygedagpenge i stedet for den kontanthjælpssats, de modtager i dag.

Det er de kontante forslag fra tre faglige topfigurer: formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, næstformand for FOA, Mona Striib, og socialpolitisk ansvarlig i 3F, Ellen Lykkegård. Det skriver Avisen.dk.

Baggrunden for forslagene er, at mange medlemmer i de tre forbund er kommet i klemme af førtidspensionsreformen og dens intention om at gøre flest muligt klar til arbejdsmarkedet. Det forklarer Camilla Gregersen over for Avisen.dk:

- Vores fælles erfaring på baggrund af henvendelser fra vores medlemmer er, at lovgivningen er for hård og skal laves om. Det er helt urimeligt, at vi udsætter dødssyge mennesker for endeløse ressourceforløb og den ene arbejdsprøvning efter den anden.

Nogle kan ikke arbejde

Camilla Gregersen mener, at vi er nødt til at erkende, at nogle personer ikke er i besiddelse af en arbejdsevne og heller ikke vil kunne udvikle den. Men det er ikke den erkendelse, hun ser kommuner arbejde ud fra i dag.

- Alle skal stå konstant til rådighed for arbejdsmarkedet, uanset om de kan eller ej. I de mest groteske tilfælde, vi har set, har der været lægefaglige vurderinger, der har fastslået, at medlemmet havde en arbejdsevne på et rundt nul. Ikke desto mindre bliver de sendt ud i det ene forløb efter det andet for at afklare, om det alligevel ikke kan lade sig gøre, at de kan komme i arbejde. Derfor ser vi de mærkelige historier om personer i sengepraktik, der reelt ikke har en chance for at komme tilbage på arbejdsmarkedet, mener hun.

S: Ændringer på vej

Førtidspensionsreformen blev gennemført i 2013, da Mette Frederiksen (S) var beskæftigelsesminister. Hendes partis beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, siger i dag, at han mener, det var en rigtig reform, men at den langtfra er i mål endnu.

- Jeg er fuldt ud klar over, at der er nogle ting, som ikke fungerer. Ressourceforløbene har været et problem, og der er stadig nogle kommuner, der bliver nødt til at rette ind. Derfor er jeg også sikker på, at vi kommer til at lave ændringer, når reformen skal evalueres næste forår, siger han.