Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Over halvdelen af tømrerlærlingene i en klasse på EUC Sjælland har været igennem indvielsesritualer med numseklap og jokes. Ingen af dem har dog oplevet noget så groft som sagen med lærlingen, der fik et kosteskaft stukket op i endetarmen.

De fleste tømrerlærlinge i klassen på EUC Sjælland rækker hånden i vejret, når de bliver spurgt, om de kender til indvielsesritualer på lærepladsen.
Catarina Nedertoft Jessen

“Find en ny bobbel til vaterpasset”, “stik mig lige venstrehåndsskruetrækkeren” og “ræk mig nøglen til svangerskabet”.

Sådan lyder nogle af de opgaver, man som ny tømrerlærling kan få på sin læreplads. 

Hos tømrerlærlingene på EUC Sjælland ryger over halvdelen af klassens hænder i vejret, da Fagbladet 3F spørger, hvor mange der selv er blevet udsat for indvielsesritualer, da de begyndte i lære. 

De fortæller smilende om ritualerne, man kan møde som ny lærling, og i modsætning til den aktuelle sag om fire håndværkere, som er tiltalt for grov vold og overgreb mod en lærling, har ingen oplevet noget, som er gået over deres grænse. 
 

Frederik Skovsgaard kom direkte fra folkeskolen, da han begyndte som tømrerlærling.
Frederik Skovsgaard kom direkte fra folkeskolen, da han begyndte som tømrerlærling. FOTO: Catarina Nedertoft Jessen

Frederik Skovsgaard er en af de yngste på holdet. Han er 19 år og kom direkte fra 9. klasse, da han skulle begyndte på sin læreplads.

En af de episoder, han husker tydeligst, var da en svend på arbejdspladsen bad ham om at holde en lægte. Da Frederik Skovsgaard tog fat i lægten, opdagede han, at der stod en spand vand for enden af den, som ville falde ned over ham, så snart han gav slip. 

- Så stod jeg der, mens de andre gik til frokost. Det var lidt noget lort. Til sidst måtte jeg slippe den, siger Frederik Skovsgaard og trækker lidt på skulderen. 

- Jeg blev lidt våd, og så havde de det sjovt med det. 

Hvordan havde du det med det?

- Det var da meget skægt, men jeg er blevet klogere, så det sker ikke igen.

Hvorfor tror du, at dine kolleger gjorde det?

- Det er for at blive indviet i selve håndværkerfaget - det hele er ikke alvor. Man må gerne tage pis på hinanden, siger Frederik Skovsgaard. 

Stille som et bibliotek

Dén udlægning af indvielsesritualerne går igen hos de fleste af tømrerlærlingene og er måske en af grundene til, at folk taler så positivt om dem. 

- Det ville være hårdere, hvis der var stille som på et bibliotek, siger tømrerlærling Kasper Silvestre.
- Det ville være hårdere, hvis der var stille som på et bibliotek, siger tømrerlærling Kasper Silvestre. FOTO: Catarina Nedertoft Jessen

Kasper Silvestre på 32 siger det meget godt: 

- Hvis folk laver pis med dig, så er det, fordi de gider bruge tid med dig. Hvis du tager en lærling og taper ham op til en stolpe og lader ham stå dér i en halv time, så er det, fordi du gider bruge tid på ham, siger han. 

Hvis man for eksempel ikke har lyst til at blive tapet fast til noget på sin arbejdsplads, kan man altid sige fra, understreger Kasper Silvestre. 

- Nogle mennesker kan tåle mere end andre. Man skal ikke stå at grine, hvis man i virkeligheden føler, at det er for meget. Man må sige hårdt og kontant, hvor ens grænse går. 

Og når man siger fra, giver det respekt, mener flere af tømrerlærlingene. 

- Hvis man siger fra med det samme, bliver der virkelig lyttet til en, siger tømrerlærlingen Martin Dahl på 26 år. 

Hans medstuderende Rasmus Holm på 19 år bakker ham op. 

- Alle nye bliver jo drillet lidt på en kærlig måde. Det er fint nok, at man får et klap i røven eller bliver sendt ud efter noget, som ikke findes, når det kan gøres med et glimt i øjet. Det gør hverdagen lidt nemmere. Jeg kan godt tage det, og det håber jeg, at de andre også kan, ellers må de sige til, siger Rasmus Holm. 
 
For Kasper Silvestre er det vigtigt, at man kan tage pis på hinanden på arbejdspladsen.

- Det ville være hårdere, hvis der var stille som på et bibliotek.

Numsefikseret

“Numseklap” bliver nævnt ganske ofte blandt tømrerlærlingene, og det er altså ganske normalt med en numsefikseret arbejdsplads, fortæller flere.

- Når der er for meget testosteron samlet i ét rum, så bliver man hurtigt meget fikseret på røve og sådan noget. Så skal vi klappe hinanden i røven, det tror jeg er meget normalt, siger Kasper Silvestre. 

Tømrerlærlingen Martin Dahl giver ham ret. 

- Jeg synes jo selv, at jeg stadig er en sød dreng, men jeg var nok noget mere uskyldig før grundforløbet med en hel flok drenge, siger Martin Dahl.
- Jeg synes jo selv, at jeg stadig er en sød dreng, men jeg var nok noget mere uskyldig før grundforløbet med en hel flok drenge, siger Martin Dahl. FOTO: Catarina Nedertoft Jessen

- Jeg tror det er meget klassisk. For eksempel når man står på taget, og lægten skal gives op, så får man den i røven og ikke i hånden, hvis man står med røven i vejret. Sådan er det, men man giver jo også bare igen, fortæller han og griner lidt. 

- Jeg synes jo selv, at jeg stadig er en sød dreng, men jeg var nok noget mere uskyldig før grundforløbet med en hel flok drenge.

Ingen af lærlingene har dog oplevet noget, som kommer i nærheden af det, der i øjeblikket bliver behandlet i byretten i Kolding, hvor fire håndværkere er anklaget for at have begået overgreb mod en lærling.

- Den sag er meget, meget langt over grænsen, siger Kasper Silvestre, mens hans medstuderende i klasseværelset nikker.