Gå til hovedindhold
- Lærerne skal forhandles først, lyder det fra de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther.
FOTO: Arkiv Kenneth Meyer/Polfoto

Da der stadig ikke er "reelle forhandlinger" mellem lærerne og arbejdsgiverne, har de offentligt ansattes organisationer meldt ud, at de på nuværende tidspunkt ikke ønsker at forhandle.

Allerede inden, det rigtigt begyndte, har de offentligt ansatte nu meldt ud, at de sætter en stopper for overenskomstforhandlingerne.

Udmeldingen sker, fordi der stadig ikke er kommet skub i forhandlingerne mellem lærerne og arbejdsgiverne om lærernes arbejdstid.

Det er den, der stadig er bestemt af lovindgrebet tilbage fra 2013.

- I Forhandlingsfællesskabet har vi derfor taget det helt usædvanlige skridt at måtte meddele arbejdsgiverne, at forhandlingerne er sat på standby.

Sådan lyder det i en fælles erklæring fra de 51 organisationer, deriblandt 3F, der forhandler på de kommunalt og regionalt ansattes vegne.

Møder aflyses

Samme melding kommer fra Flemming Vinther. Han er topforhandler for de statsansattes forhandlingsorganisation, CFU. CFU og Forhandlingsfællesskabet har nu meddelt innovationsminister Sofie Løhde, at lærerne skal forhandles først.

- Det betyder i praksis, at underviserområdet skal i reelle forhandlinger, der peger frem mod en aftale, før vi går i gang med at forhandle øvrige krav, siger Flemming Vinther.

I praksis bliver planlagte møder nu aflyst i næste uge. Der bliver heller ikke nedsat de tekniske arbejdsgrupper, som ellers skulle i gang.

Handling bag ordene

Med dagens skridt sætter man handling bag de ord, som Forhandlingsfællesskabet og CFU skrev i et brev til Moderniseringsstyrelsen tilbage i oktober.

Det understreger formanden for den offentlige gruppe i 3F, Ellen K. Lykkegård:

- Her sagde vi netop til arbejdsgiverne, at det er vigtigt, at der er et reelt forhandlingsrum til lærerne, før vi andre kan forhandle. Nu er vi kommet så langt hen i forløbet og har fået en vurdering af, at der stadig ikke er kommet hul på de reelle forhandlinger. Derfor har vi truffet den her beslutning. Vi går ikke i gang efter det planlagte. Vi afventer og ser, hvad der sker, siger Ellen K. Lykkegård.

Kravene kort

Helt tilbage i sommer aflagde lønmodtagersiden den musketer-ed, at hvis arbejdsgiversiden ikke viste reelle tegn på at ville forhandle lærernes arbejdstid, så ville ingen lønmodtagerorganisationer indgå forlig på andre områder.

I dag fredag har de statsansatte derfor blot tilsendt Moderniseringsstyrelsen kravene for en ny overenskomst elektronisk.

Ud over generelle lønstigninger fremsætter CFU krav om:

  • En fritvalgsordning, der giver den enkelte mulighed for at vælge mellem løn, pension og frihed
  • Midler til organisationsforhandlinger
  • Forbedring af rammeaftalen om ny løn
  • Forbedrede vilkår for tillidsrepræsentanterne
  • Ret til individuel kompetenceudvikling.

CFU og Moderniseringsstyrelsen mødes til et kort sættemøde tirsdag i næste uge, hvor der kommer ord på kravene.

Men alt andet er herefter sat på standby.