Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Nye rejsevejledninger gør det nu muligt at flyve på sommerferie til de fleste europæiske lande. Det giver håb om færre 3F-fyringer i Københavns Lufthavn.

Fremover kommer der mere gang i flytrafikken i Københavns Lufthavn på grund af ændrede rejsevejledninger.
Joachim Rode

Snart kan danskerne frit rejse til de fleste lande i Europa. Det giver fornyet håb om, at der skal fyres færre bagageportører, rengøringsassistenter og catering-ansatte i Københavns Lufthavn (CPH).

- Det er rigtigt dejligt, at der bliver åbnet op igen. Det giver nye muligheder for at fastholde eller genvinde job for nogle af vores medlemmer, som er røget ud eller er på vej til at blive fyret, siger Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup.

Noget af en kovending

Udmeldingen kom fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) her til formiddag. Det betyder, at man som dansker fra 27. juni frit kan rejse til alle lande i EU, Schengen og Storbritannien, så længe landene opfylder bestemte krav til antal smittede i landet. Det gør næsten alle landene på nuværende tidspunkt undtagen Portugal og Sverige (hvor der dog åbnes for delvis indrejse).

Det er noget af en kovending i forhold til for tre uger siden, hvor regeringen kun åbnede for rejser til Norge, Tyskland og Island, men rejser til øvrige europæiske lande blev frarådet.

Øget efterspørgsel

Det store spørgsmål er så, om de ændrede rejsevejledninger vil føre til, at færre 3F'ere bliver fyret i lufthavnen, eller om nogle af de allerede fyrede kan blive genansat. De fleste arbejder med bagagehåndtering, rengøring eller flymad - og disse firmaers behov for medarbejdere hænger snævert sammen med, hvor ofte flyene letter og lander.

Det næststørste selskab i lufthavnen, Norwegian, annoncerede i går, at de snart vil flyve på 17 ruter fra Københavns Lufthavn.

- Det er rigtigt positivt, at der nu bliver åbnet til flere steder i udlandet. Jeg tror, at der kommer øget efterspørgsel. Vi kan allerede nu mærke, at der bliver booket billetter. Vi skal som flyselskab have den store lommeregner frem, før vi kan sige noget om, hvor vi ellers kommer til at flyve, siger Andreas Hjørnholm, kommunikationschef i Norwegian.

Han oplyser, at selskabet for tiden er på omkring 15 procent af sin normale kapacitet.

Lufthavnens største flyselskab, SAS, har endnu ikke besluttet, hvordan de nye rejsevejledninger vil blive omsat i mere aktivitet:

- Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvilke ruter vi kommer til at åbne, men det bliver selvfølgelig ruter i Europa, lyder det fra Sille Beck-Hansen, fungerende pressechef i SAS.

Lufthavn fortsætter med lønkompensation

Omkring 1.000 3F'ere står til at få en fyreseddel her i slutningen af juni. Det drejer sig især om ansatte i handlingselskaberne SGH og Aviator samt rengøring i Sodexo.

Til gengæld kan de omkring 500 3F’ere i selve lufthavnen, CPH, indtil videre ånde lettet op. CPH har nemlig besluttet at fortsætte ordningen med lønkompensation frem til 21. august, hvilket betyder ingen afskedigelser i den periode.

Ferie i Danmark

Ole Kirchert Christensen, redaktør af check-in.dk, tvivler på, at de nye rejsevejledninger vil føre til en stor vækst af passagerer på den korte bane:

- De giver selvfølgelig mulighed for at få flere fly i luften. Men vi ved ikke, hvor forbrugertilliden ligger, og hvor mange som allerede har indstillet sig på at holde ferie i Danmark, siger Ole Kirchert Christensen.

Han peger også på, at udenlandske turister stadig skal overnatte mindst seks gange i træk, før de kan bo i København:

- Det giver uden tvivl færre rejsende her til landet end normalt.