Gå til hovedindhold

Regeringens midlertidige tilskud til fattige familier får 6.100 børn op over den relative fattigdomsgrænse, viser nye tal.

De 6.100 børn, der hives op over grænsen, svarer til knap 10 procent af alle de børn, man i dag siger bor i relativt fattige familier.
Arkiv / Søren Bidstrup / Billedbureaet Ritzau/Scanpix

Der er omkring 64.500 børn i Danmark, der lever under den relative fattigdomsgrænse. Nu hives 6.100 af disse børn op over grænsen.

Det sker, når de fra 1. januar 2020 får det midlertidige skattefri beløb til børnefamilier, som regeringen vil indføre med støtte fra SF, De Radikale og Enhedslisten.

Ifølge et nyt svar fra Beskæftigelsesministeriet skønnes det nemlig “med nogen usikkerhed”, at det midlertidige børnetilskud vil mindske antallet af fattige børn med omkring 6.100 børn. Tilskuddet vil i alt komme 27.900 børn til gode.

Beregningerne er lavet ud fra Danmarks Statistiks indikator for “relativ fattigdom”, da Danmark ikke har en officiel fattigdomsgrænse.

De 6.100 børn svarer til knap 10 procent af alle de børn, man i dag siger bor i relativt fattige familier. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der var 64.500 relativt fattige børn i 2017.

En midlertidig løsning

Hos Mødrehjælpen er direktør Ninna Thomsen glad for, at 27.900 børn får en økonomisk håndsrækning, selvom langt fra alle kommer over grænsen:

- Det kommer jo slet ikke alle fattige børn til gode, det er kun en midlertidig løsning. Vi venter på den varige løsning, som bliver helt central, siger Ninna Thomsen.

“Den varige løsning” er regeringens plan om en ydelseskommission, der skal komme med anbefalinger til, hvordan overførselsindkomster som integrationsydelsen og kontanthjælp skal indrettes fremover. Det er de to ydelser, som ifølge kritikere skaber flest fattige børn.

Kommissionen er ikke nedsat endnu, men det er planen, at den senest om et år skal komme med sine anbefalinger.

- Vores klare holdning er, at man fra dag ét skulle have fundet en løsning for de fattige børn. På den måde er vi skuffede i forhold til, at det ikke er lykkedes at finde fodslag eller økonomi til at finde en løsning for alle. Men hvis glasset skal være halvt fuldt, så er det en klar forbedring, at vi har fået en regering, der tager problemet med fattige familier alvorligt, siger Ninna Thomsen.

God men ikke fyldestgørende

Hos regeringens støtteparti SF, der er med i aftalen om det midlertidige tilskud til fattige familier, er man tilfreds, siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge:

- Vi er glade for hver enkelt redningskrans, der bliver kastet ud til fattige børn. Vi har haft forskellige tal på bordet, men vi er tilfredse med, at det er 6.100 børn. Men der er selvfølgelig rigtigt mange flere fattige børn, som har brug for hjælp, så der er lang vej endnu.

Er aftalen så god nok?

- Den er god nok, men den er ikke fyldestgørende. Den matcher ikke udfordringernes omfang. I SF finder vi os ikke i fattigdom, og vi vil have kontanthjælpsloftet fjernet, siger Karsten Hønge.

Det er ydelseskommissionen, der primært skal løse den opgave, siger han.

- Den skal jo se på alle ydelser under ét - hvordan ydelserne spiller sammen med andre problematikker, så den venter vi spændt på, siger Karsten Hønge.

Også social fattigdom

Ninna Thomsen fra Mødrehjælpen sætter også sin lid til, at kommissionen finder nogle ordentlige løsninger.

- Men jeg håber også, at regeringen vil arbejde med at bekæmpe fattigdom på andre måder end via ydelseskommissionen. For fattigdom er ikke kun økonomisk fattigdom. Det hander også om social fattigdom - at man for eksempel ikke er med i fællesskabet, at man ikke har et netværk, siger Ninna Thomsen.

Pengene til det midlertidige tilskud kommer fra såkaldt “udisponerede reserver” på finansloven for i år og som en del af finansloven for 2020. De årlige udgifter bliver på cirka 250 millioner kroner.

Aftalen om det midlertidige børnetilskud blev indgået for en måned siden som et af de første resultater under den nye S-regering. Lovforslaget er pt. i høring.