Gå til hovedindhold

Strejken skyldes, at vikaren var medlem af en anden organisation end 3F.

56 flyafgange blev torsdag og fredag i sidste uge aflyst, da medarbejderne i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn nedlagde arbejdet.
Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

56 flyafgange blev torsdag og fredag i sidste uge aflyst, da medarbejderne i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn nedlagde arbejdet. Samlet set blev omkring 6.000 passagerer berørt af aflysningerne.

Strejken blandt medarbejderne, der håndterer bagage for SAS og flere andre luftfartselskaber, var overenskomststridig og bundede i en strid om en vikar, der er ansat i et fire måneder langt vikariat.

Onsdag kan Berlingske fortælle, at vikaren, der er medlem af fagforeningen IDA, er blevet truet af sine kolleger i SAS Ground Handling, for at han skulle melde sig ind i 3F, den samme fagforening som de øvrige bagagemedarbejdere.

Det fremgår af en lydoptagelse, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

23. juli blev vikaren passet op af to af sine kolleger, der er medlem af 3F. Vikaren optog samtalen, hvor de to 3F-medlemmer flere gange hæver stemmen kraftigt.

“Prøv at hør' her. Du retter dig efter vores lov herude,” kan man høre den ene af de to 3F-medlemmer sige på et tidspunkt.

“Der er ikke nogen særlov,” svarer vikaren.

“Det er der da i hvert fald. Har du aldrig hørt om jungleloven. Den lever herude. Det vil sige, at der kun er én fagforening, som vi er medlem af herude. Vi er alle sammen medlem af den samme forening,” forklarer 3F’eren.

Samtalen ender senere hos ledelsen i SAS, og ifølge oplysningerne er den ene af de to 3F’ere tæt på at blive fyret. Men i sidste ende slipper han ifølge Berlingske med en alvorlig påtale. Han bliver også nødt til at opgive sine tillidshverv i en faglig klub i lufthavnen.

- Det er absolut ikke i orden at udsætte kolleger for trusler, som det desværre er sket. Det er ikke 3F’s måde at arbejde på. Jeg har noteret mig, at den pågældende, der er gået langt over stregen, efterfølgende har valgt at trække sig fra sine hverv i 3F, og at der er tale om en afsluttet personalesag, siger formand for 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen, i en pressemeddelelse.

Ifølge lokalformanden skyldes nedlæggelsen af arbejdet ikke kun det omtalte fagforeningsspørgsmål.

- Det andet, der har bragt benzin på bålet, er, at nogen går rundt og filmer kolleger uden deres samtykke og uden at fortælle hvorfor, siger Henrik Bay-Clausen.

Han understreger, at optagelserne ikke er de samme som den omtalte lydoptagelse, men der er tale om skjult kamera på arbejdspladsen.

Ifølge Natalie Videbæk Munkholm, der er lektor på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet, kan hverken 3F eller kollegerne tvinge vikaren til at blive medlem af fagforeningen. Det slog en dom ved Menneskerettighedsdomstolen fast i 2006.

- Vi har foreningsfrihedsloven, som helt tydeligt siger, at man selv må vælge, om man vil være medlem af en fagforening eller ej. Man har lov at vælge den fra, og man har også lov at vælge en anden end den, som har overenskomsten, hvor man arbejder, siger hun til Berlingske.