Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Den ny overenskomst for 5.500 mejeriansatte sikrer både en fornuftig lønstigning, en helt ny fritvalgskonto og forbedrede forhold for familier, siger 3F om nattens forlig.

Med 2017-overenskomsten stiger normallønnen med 2,5 kroner hvert år de næste tre år. Dertil får de ansatte en fritvalgskonto, hvor arbejdsgiver indbetaler 2 procent oveni lønnen.
FOTO: Søren Zeuth/Arkiv

Natten til søndag nåede parterne bag fællesoverenskomsten for de ansatte på landets mejerier til enighed om et forlig.

På lønsiden er de mejeriansatte sikret en stigning i normallønnen på 2,5 kroner i timen om året de næste tre år, fortæller Peter Kaae Holm, 3F’s forhandlingssekretær på mejeriområdet.

- Og så har vi fået indført en frivalgskonto på mejeri-området. Arbejdsgivers indbetaling bliver 2 procent oveni lønnen om året, som frit kan disponeres til seniordage, børneomsorgsdage eller indbetaling på pensionen, forklarer han.

Et fornuftigt resultat

3F har sammen med NNF og Danske Mejeristers Fagforening forhandlet den ny fællesoverenskomst på plads med arbejdsgiverrepræsentanten, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening, der hører under DI.

- Det er et fornuftigt resultat, som vi har fået forhandlet hjem. Det glæder mig særligt, at vi er lykkedes med at få indført en fritvalgskonto. Det er noget, som medlemmer ikke bare får glæde af her og nu. Det er også noget, vi kan bygge videre på, siger Vagn Henriksen, 3F’s formand for Den Grønne Gruppe.

Samlet svarer værdien af det indgåede forlig på løn, tillæg og fritvalgskonto til, at de ansatte i mejeribranchen over tre år får 12 kroner mere i timen.

Nye uddannelser får eget løntrin

I takt med at mejeriområdet udvikler sig, åbnes der nye uddannelser. Procesoperatører er en af dem, men indtil nu har de ikke været omfattet af eget løntrin i overenskomsten. Det får de nu.

- Det betyder, at procesoperatørerne nu er sikret en løn, der matcher deres kvalifikationer. Det var de ikke sikret før, siger Peter Kaae Holm.

Dertil er lærlinge over 25 år med 2017-overenskomsten sikret fuld løn under uddannelse.

Udvalg skal styrke efteruddannelse

På uddannelsesområdet er der også taget højde for at få nye erhvervsuddannelser til mejeriområdet ind under det eksisterende lærlingekompleks. Derved har lærlingene på de nye uddannelser fået sikret deres rettigheder.

Et af de store ønsker til overenskomstforhandlingerne har været at styrke efteruddannelse. Det skal et nyt udvalg sætte skub i, fortæller Peter Kaae Holm.

- Vi har en stor uddannelsesfond, og den skal udnyttes bedre til at sikre, at de ansatte får styrket deres kompetencer gennem efteruddannelse. Derfor har vi fået arbejdsgiverne med på at nedsætte et udvalg, der skal se på mulighederne for at øge antallet af efteruddannelser med midler fra fonden, siger Peter Kaae Holm.

Løft til familierne

Foruden de økonomiske fremskridt har overenskomstforhandlingerne 2017 været præget af at sikre bedre vilkår for familierne.

Barnets første sygedag tæller nu først fra den første hele sygedag.

- Bliver mor eller far ringet op fra børnehaven om, at deres barn er sygt, så har man nu ret til både at tage hjem og holde den efterfølgende dag fri for at pleje sit barn, siger Peter Kaae Holm.

Hidtil har retten til to årlige omsorgsdage med fuld løn været betinget af anciennitet. Med 2017-overenskomsten bliver dette gode nu en ret for alle ansatte med børn.

Slutteligt bliver det store ønske om at fjerne lønloftet over sygedage og barselsdage indfriet, så den ansatte er sikret sin fulde løn.

Ingen forskel på familier

En vigtig detalje i 2017-overenskomsten er, at familier ikke længere beskrives som en mor og en far med børn.

- Det er vigtigt, at der ikke gøres forskel på familier. Overenskomsten skal favne alle familietyper, traditionelle, enlige og regnbuefamilier, siger Peter Kaae Holm.

Overenskomsten for mejeriområdet omfatter 5.500 ansatte på de danske mejerier – størsteparten, cirka 80 procent, arbejder hos Arla, imens mejerierne i Thise og Mammen tegner sig for størstedelen af de resterende.

2000 mejeriansatte er organiseret i 3F.

Overenskomstforliget er blevet godkendt af et enig forhandlingsudvalg.

Artiklen er ændret mandag 06.03.:

Tidligere fremgik det, at forliget betød en samlet lønstigning på 12 procent over de næste tre år. Det er nu rettet til 12 kroner mere i timen.

Redaktionen beklager.