Gå til hovedindhold

Mette Frederiksen sætter for første gang tal på, hvor mange nedslidte, der skal kunne gå på tidlig pension som led i Socialdemokratiets 2025-plan.

Socialdemokratiet præsenterer dets økonomiske plan frem mod 2025.
Mads Claus Rasmussen / Scanpix Ritzau

5.000 nedslidte danskere om året kan gå på tidlig pension ifølge Socialdemokratiets pensionsudspil.

Det siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på dagens pressemøde, hvor partiet præsenterede dets økonomiske plan frem mod 2025.

Og det er netop et tal, flere har efterspurgt siden partiet præsenterede deres pensionsudspil i januar og finansierede det med tre milliarder kroner, påpegede Mette Frederiksen selv.

I regnestykket regner partiet med en pensionsalder tre år tidligere for nedslidte.

- Hvis vi tager udgangspunkt i beregninger fra Finansministeriet, kan hver ottende af de lønmodtagere, der er aktive på arbejdsmarkedet, blive omfattet, siger hun. 

- Det svarer til 5.000 mennesker pr. årgang, siger hun og tilføjer et forbehold, fordi partiet endnu ikke har lagt sig fast på den konkrete model.

Socialdemokratiet vil i alt bruge 37,4 milliarder kroner på et “velfærdsløft”. Ud over de tre milliarder, der er afsat til at sende nedslidte på tidligere pension, så vil 20,5 milliarder bruges til klassisk velfærd, særligt i sundhedssektoren.

Udgifterne til velfærd er i forvejen stigende, fordi der kommer flere danskere. Men for Socialdemokratiet er det ikke nok at lade udgifterne følge den demografiske udvikling.

- Det ville fastfryse det niveau, vi har i dag, og det er ikke godt nok for en socialdemokrat, siger hun. Derfor er det en del af planen at tilføre yderligere 10 milliarder for at give et løft.

Det skal blandt andet finansieres ved en tilbagerulning af skattelettelser, afgifter til den finansielle sektor og loft over brugen af konsulenter.

3F: 2025-plan med social profil

Ud over forslaget om at give nedslidte danskere chancen for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere, er der særligt to fokuspunkter, der vækker glæde hos 3F-formand, Per Christensen.

Det er dels de 1,5 milliarder kroner, der bliver afsat til at uddanne flere unge og ufaglærte, blandt andet ved at øge kompensationen til ledige ufaglærte, der vælger at uddanne sig, til 110 procent. Et forslag, der blev præsenteret i september sidste år.

Samtidig skal yderligere 1,5 milliarder gå til at bryde den negative sociale arv. Flere lærere og pædagoger i daginstitutioner skal spotte og hjælpe de børn, der har brug for særlig støtte.

- Jeg hæfter mig særligt ved, at der er en social profil i retning af at skabe et mere lige og retfærdigt Danmark. I 3F fører vi kampagne for at stoppe den stigende ulighed i vores samfund, fordi den truer sammenhængskraften. Derfor glæder det mig at se, at der er gode takter i den retning, siger Per Christensen.