Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Tillidsfolk ude på arbejdspladserne løser langt de fleste uenigheder med ledelsen, så vi slipper for dyre retssager. Det viser ny analyse. Og det sparer samfundet for milliarder af kroner.

Søren Kaj Andersen (FAOS), Lars Storr-Hansen (Dansk Byggeri) og Per Christensen (3F) i paneldebat ved morgen-brief i 3F's forbundshus tirsdag.

I mange andre lande koster det dyrt i advokatregninger og er super bøvlet, når en ansat og en arbejdsgiver mødes i retten for at løse stridigheder.

Her i landet gør vi det anderledes: Langt de fleste konflikter løses ude på virksomhederne. Her snakker tillidsfolkene og den lokale ledelse sig til rette, uden at advokater, dommere og bureaukrater skal involveres.

Og det sparer faktisk samfundet for milliarder af kroner, viser en undersøgelse, som konsulentfirmaet Implement Consulting har lavet for 3F.

Ballade alle vegne

Ifølge analysen var der omkring 40.000 faglige stridigheder i 2018. Af disse bliver cirka 30.000 løst lokalt ved hjælp af tillidsfolkene. Af de 10.000 resterende stridigheder er det kun 200, der ender som en sag ved Arbejdsretten eller som en faglig voldgift.

- Det er potentielle sager, som ville udløse ballade alle vegne: Tabt produktivitet, tabte arbejdsdage og en masse konflikter, som har betydning for alle mulige andre end dem på arbejdspladsen. Det er bevis på, at den danske model virker, sagde 3F’s forbundsformand, Per Christensen, da analysen blev præsenteret ved en morgen-brief i 3F’s forbundshus tirsdag.

Han fremhævede særligt de tillidsvalgtes store rolle i konflikthåndteringen:

- Der er grund til at udtrykke enormt stor respekt for de tillidsrepræsentanter, som løser stort set alle sager. Det er edderbankme godt gået, sagde Per Christensen. 

Gevinster trumfer omkostninger

I byggeriet får entreprenørerne ofte henvendelser fra de lokale 3F-afdelinger, som ikke mener, at regler for løn og arbejdsmiljø er overholdt. Selvom det kan være bøvlet, er modellen langt at foretrække i forhold til alternativet. Sådan lød det fra byggeriets organisation ved arrangementet:

- Analysen viser, hvordan den danske model skaber stor værdi for hele vores økonomi. Der bliver færre konflikter, end der ellers ville have været. De bliver løst på et så lavt niveau som muligt. Så det er meget få sager, der kræver dyre advokatkroner. Gevinsterne overstiger langt omkostningerne, sagde Lars Storr-Hansen, formand for Dansk Byggeri. 

Vigtigt med synlighed

Alternativet til det fagretslige system med tillidsfolk, lokale mæglingsmøder, Arbejdsret og voldgifter ville være et rent civilretsligt system. Altså med byret, landsret og Højesteret. Det ville ifølge ekspert i arbejdsmarked blive en særdeles dyr omgang:

- Hvis det skulle løses civilretsligt, ville det koste skatteyderne ganske meget. Det ville blive en gevaldig samfundsomkostning, sagde Søren Kaj Andersen, centerleder hos FAOS, Københavns Universitet.

Der er dog én ulempe ved, at så mange konflikter bliver løst lokalt: At de går under radaren i den store offentlighed.

- Når problemer ikke vandrer ind på dagsorden, men bliver løst derude, kan det også blive usynligt. Derfor er det vældig godt få synlighed omkring de her ting, sagde Søren Kaj Andersen.

Dansk model skal styrkes

Til stede ved morgenmødet var også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Han roste den måde, vi har organiseret os på på det danske arbejdsmarked:

- Takket være den danske model løses rigtig mange konflikter og stridigheder på arbejdspladserne decentralt og lokalt. Det sparer samfundet penge og er afgørende for, at vi har et velfungerende arbejdsmarked, og at danske virksomheders konkurrenceevne er høj. Vi har et fælles ansvar for at sikre, at den model bliver styrket og ikke svækket de kommende år. Det er en prioritet for mig som minister og for regeringen som helhed, sagde Peter Hummelgaard.