Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Medlemmer af 3F ser dystert på fremtiden og har ikke tillid til, at politikerne kan løse deres problemer, viser ny undersøgelse.

FOTO: Jens Dresling/Polfoto

Starten på et nyt år markerer også overgangen til et nyt kapitel med muligheder for at skabe et bedre liv. Sådan plejer det måske at være. Men mange 3F’ere har det ikke sådan længere: Hele 70 procent tror ikke, at deres børn får det bedre end dem selv. Og kun 27 procent mener, at fremtiden ser lys ud i de kommende år.  

Det viser en undersøgelse blandt godt 1.000 medlemmer af 3F, som Analyse Danmark har foretaget.

Anders Hede har som forskningschef i TrygFonden beskæftiget sig med dette emne i mange sammenhænge. Han forklarer den manglende tro på fremtiden med flere faktorer - blandt andet at økonomien slæber sig langsommere afsted end tidligere:

- Siden 2. verdenskrig har vi haft en meget høj vækst. Nu skal vi nok vænne os til en fremtid med lavere vækst. Det betyder også, at mange flere i nutidens generationer ikke tror på, at deres børn får et bedre liv end dem selv. Og de føler logisk nok, at politikerne er ligeglade med deres bekymringer, siger han og peger også på, at den aktuelle krise har varet længere end i 1930’erne.

- Hvor man dengang brugte krisen til at lave sociale reformer, opbygge en bred fagbevægelse og så videre, har man nu en anden dagsorden, siger han.

Øget ulighed

Den seneste krise har ført til større forskel mellem rig og fattig, mener 3F’erne i undersøgelsen: Hele 85 procent oplever, at uligheden er stigende her i landet.

Ifølge Anders Hede hænger dette sammen med udviklingen på den anden side af Atlanterhavet:

 - I USA har fremstillingsindustrien haft faldende realløn samtidig med, at de kan se stigende ulighed, når chefernes lønninger stiger væsentligt hurtigere end resten af samfundet. Disse tendenser ser vi også her i landet i en svækket form, siger forskningschefen.

Utroværdige politikere

Undersøgelsen viser også en stigende politikerlede: Hele 86 procent er enige eller næsten enige i, at folketingspolitikere har for lidt føling med, hvad almindelige danskere bekymrer sig om. Og tre ud af fire oplever, at politikerne har fokus på forkerte emner.

Christian Kock, professor i retorik på Københavns Universitet, har skrevet flere bøger om politikernes manglende evne til at kommunikere troværdigt:

- Det er i høj grad kortuddannede og ufaglærte, som oplever, at deres jobs forsvinder på grund af globaliseringen. Mange af disse synes ikke, at de bliver taget alvorligt af politikerne. Politikere snakker ofte udenom kritik og modargumenter. Det giver en opfattelse af, at politikere ikke forholder sig til de problemer, som almindelige mennesker har, siger han. 

Ifølge Christian Kock er politikerleden blevet værre:

- Samtidig er folk blevet mere opmærksomme på det; de kan bedre gennemskue, når politikerne taler udenom, og gider ikke at acceptere det mere.