Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Det kan ende galt, hvis vi skal udskrive bøder til fulde folk i parkerne, lyder det fra 3F'ere. Frank Jensen (S) forstår bekymringerne og siger, at ingen af kommunens medarbejdere skal føle sig utrygge, når de går på arbejde.

- Jeg vil også være bekymret for, hvad konsekvensen kan være, når vi den ene dag skal udstikke bøder til fulde mennesker og den næste dag skal gå alene i samme park og samle skrald, siger tillidsmand Rasmus Bredde.
Bjarke Ørsted / Ritzau Scanpix

Det vækker bekymring, at Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), tirsdag foreslog, at blandt andet parkmedarbejdere i Københavns Kommune skal kunne udstede bøder, hvis der bliver spillet for højt musik eller smidt affald i parkerne. 

Gruppeformand i 3F BJMF, Lars Pless, mener, det er hul i hovedet, hvis 3F’ere skal udskrive bøder til unge, der fester i Københavns parker.

- Jeg synes, det er helt galt. Vores medlemmer skal ikke rende og lege politimænd. De har valgt et job, hvor de går og rydder op og passer de grønne anlæg. De skal ikke risikere konflikter med brugerne af parkerne. Det må være politiets opgave, siger Lars Pless.

Bekymret for sikkerheden

Forslaget fra overborgmesteren var et blandt flere i forsøget på at komme larm og skrald i hovestadens natteliv til livs. Det har været et problem både før og under corona-krisen, skrev Københavns Kommune i en pressemeddelelse tirsdag. De kommunale medarbejdere, der får hjemmel til at udskrive bøder, vil få samme beføjelser, som parkeringsvagter har. 

Men modsat eksempelvis kommunens parkeringsvagter er 3F’erne i kommunens parker ikke blevet undervist i den slags konflikthåndtering, som parkeringsvagter er, påpeger Lars Pless. Og han frygter, at det kan ende galt for parkmedarbejderne, hvis de skal uddele bøder til fulde folk.

- Jeg er bekymret for, at de risikerer at blive truet eller det, der er værre. De skal kunne være trygge, når de går på arbejde, for de går jo rundt alene. Hvis Københavns Kommune mener, de har et problem, må de bruge de myndigheder, de har, siger han.

Specialarbejder: Vi går rundt alene

Rasmus Bredde, der er tillidsmand og specialarbejder i København, frygter også, at det vil gå ud over parkmedarbejdernes sikkerhed, hvis de skal udskrive bøder. Han påpeger, at modsat politiet, så går han og hans kollegaer rundt i parkerne alene.

- Når parkeringsvagter udsteder bøder, er det jo til en bil og ikke til en fysisk person. Og politibetjente går aldrig rundt alene. Derudover har de en masse sikkerhed og uddannelse, som vi ikke har. Så derfor mener jeg, at denne opgave er mere alvorlig, siger Rasmus Bredde.  

Han er også bekymret for, hvad der kan ske, når de skal gå alene rundt i de områder, hvor de også skal udskrive bøder.

- Jeg vil også være bekymret for, hvad konsekvensen kan være, når vi den ene dag skal udstikke bøder til fulde mennesker og den næste dag skal gå alene i samme park og samle skrald. Vi er desværre udsatte, når det kommer til fulde mennesker i gadelivet i forvejen, og vi risikerer at blive endnu mere udsatte, hvis vi også skal varetage politiets arbejde, siger han.

Frank Jensen: Forstår bekymringerne

I et skriftligt svar til Fagbladet 3F skriver Frank Jensen, at han forstår 3F’ernes bekymringer. Det er dog vigtigt for ham at understrege, at de ikke skal være utrygge, når de går på arbejde. 

- Jeg kan godt forstå den bekymring, som nogle parkmedarbejdere har givet udtryk for. Men jeg vil gerne slå fast, at vi skal finde en model, som er tryg for de medarbejdere, der får beføjelserne. Hvis der skulle opstå problemer med at udskrive afgiften, er det ikke kommunens medarbejdere, der skal håndtere det – det er politiets opgave. Ingen kommunale medarbejdere skal føle sig utrygge, når de går på arbejde, siger Frank Jensen. 

Frank Jensen skriver, at antallet af fester i byen og den dertilhørende larm og affald har fået ham til at foreslå justitsministeren, at nogle kommunale medarbejdere får samme beføjelser som en parkeringsvagt. 

- Vi har desværre set, at generne fra fester i gader og byrum i København er blevet alt for store - med mere larm og mere affald i byens parker og byrum. Det skal vi have gjort op med. Derfor har jeg foreslået justitsministeren, at nogle af kommunens medarbejdere i byens gader, parker og ved havnen får beføjelser til at udstede en såkaldt “miljøafgift”, så de får et ekstra redskab til at sikre en rolig og ren by. Ligesom p-vagter kan udskrive en p-afgift ved ulovlig parkering. Det skal også virke forebyggende – med udsigten til en miljøafgift, vil mange nok tænke sig om en ekstra gang før de larmer eller sviner i byens gader og parker, skriver han. 

Hvordan det konkret kommer til at foregå, er stadig på tegnebrættet, siger Frank Jensen. Men det skal ske på en måde, så medarbejderne ikke føler sig utrygge.