Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

EU skaber fred og vækst og er alt i alt en fordel for Danmark, lyder det fra 3F'erne. Begejstringen for det europæiske projekt er dog en del mindre end i resten af befolkningen.

Filippinske chauffører til dumpingløn. Velfærdsturister, der nasser på vores danske dagpenge. Blyantspenge til forkælede politikere.

EU bliver beskyldt for mange dårligdomme. Men spørger man 3F’erne, er der en pæn opbakning til EU’s grundlæggende projekt.

Næsten halvdelen af 3F’erne mener, at Danmark har fordel af sit medlemskab.

Sådan svarer 1.023 3F’ere i en undersøgelse fra Analyse Danmark. Her er et repræsentativt udsnit at 3F’s medlemmer for første gang blevet spurgt om deres holdning til EU.


Det er dog en del mindre end hele befolkningen: Ifølge en undersøgelse fra Eurobarometer mener hele 84 procent af danskerne, at Danmark har en fordel af at være medlem af EU. Kun seks procent svarer nej til dette spørgsmål.

Mere end 6 ud af 10 3F’ere er enige eller delvist enige i, at EU har været med til at sikre fred i Europa. Og 54 procent er enige eller delvist enige i, at EU har skabt vækst og beskæftigelse.

Sund skepsis

Ifølge Søren Kaj Andersen, centerleder hos Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), er det bemærkelsesværdige tal:

- 3F har en historie med stor EU-modstand fra de tidligere SiD-dage. Set i det lys er det interessant, at medlemmerne er blevet mere positive over for EU-projektet. Man vender ikke længere EU ryggen, men har en sund skepsis, siger han.

Professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet peger på, at 3F’ernes forhold til EU på mange måder minder om danskernes generelt:

- Der er en almindelig holdning til, at det er nødvendigt med internationalt samarbejde for at løse globale problemer, siger han.