Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Problemer med usle arbejdsvilkår og slaveløn bliver bedst løst af Folketinget, mener et flertal af 3F'ere. Men sådan hænger verden bare ikke sammen, lyder det fra professor.

I sidste uge var de 10 spidskandidater til EU-valget 26. maj samlet til konference på Christiansborg. På billedet: Mette Bock (LA), Morten Helveg Petersen (B), Jeppe Kofod (S) og Rina Ronja Kari (N).
Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Polakker på danske gartnerier til 60 kroner i timen. Underbetalte metroarbejdere i København. Slumlejr for filippinske chauffører i Padborg.

Hvis vi skal forhindre elendige arbejdsvilkår, må Folketinget træde i karakter. Det er EU nemlig ikke særlig god til at håndtere. Sådan lyder det fra 3F’erne op til valget til Europa-Parlamentet 26. maj.

Her er mere end 6 ud af 10 uenige eller næsten uenige i, at EU beskytter danske arbejdere mod social dumping. Samme antal synes, at EU er en trussel mod den danske model. Det viser en undersøgelse blandt 1.023 3F-medlemmer, som Analyse Danmark har foretaget. 


Blandt murere, chauffører og rengøringsassistenter er der også en stærk tro på, at Folketinget er bedst til at løse problemer med social dumping og til at sikre lønmodtagernes rettigheder. Det svarer henholdsvis halvdelen og 7 ud af 10 ja til.

Nej til korslagte arme

- 3F’erne har mere fidus til, at Folketinget kan sikre gode løn- og arbejdsvilkår for danske arbejdere. Der er en stærk tro på vores eget system, som andre ikke skal blande sig i, siger Kasper Møller Hansen, professor i Statskundskab ved Københavns Universitet.

Ifølge Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik, bunder svarene blandt andet i en manglende viden:

- Mange har den opfattelse, at det er Folketinget, som har magten. Derfor peger man derhen. Her i valgkampen kan man let få det indtryk, at alt foregår på Christiansborg. Men det passer ikke. EU regulerer en hel masse omkring arbejdsmarkedet.

Hun mener, at både politikere, medier og fagforeninger ikke er gode nok til at forklare, hvor beslutningerne bliver truffet. Men er det ikke et fair nok synspunkt, hvis man mener, at Folketinget er bedst til at løse problemer med for eksempel social dumping?

- Én ting er, hvad man ønsker. Noget andet er realiteternes verden. Når vi har et grænseoverskridende marked, skal man forsøge at løse problemerne i fællesskab. Hvis vi bare er sure og kun vil selv, så regulerer de andre bare. Hvis vi sidder med korslagte arme, kommer de danske lønmodtagere til skade, siger Marlene Wind.