Gå til hovedindhold
Jannik Juul Nielsen, bygningsstruktør, stiller op i Slagelse Kommune, for S: Min erfaringer stammer fra mit arbejdsliv. Byrådet skal tættere på borgerne, siger han.
FOTO: Foto Søren Zeuth

Folk med lange uddannelser er overrepræsenterede i byrådene rundt omkring i landet. For at få flere lønmodtagere valgt ind, træner 3F kandidaterne i valgkamp.

- Der er ikke nok mangfoldighed i byrådene. Manden på gulvet skal høres mere, og byrådet skal tættere på borgerne. Mine holdninger stammer fra min hverdag fra 15 år som ufaglært bygningsstruktør og som tillidsmand, siger Jannik Juul Nielsen, 33 år, som kalder sig selv ”manden på gulvet”.

Til kommunalvalget i november stiller han op i Slagelse kommune for Socialdemokratiet.

Onsdag var han og cirka 100 andre kandidater og medlemmer af 3F samlet i Odense for at gennemgå 3F’s kandidattræning.

Hver anden byrod er akademiker

Hvert andet medlem af kommunalbestyrelserne i Danmark har en videregående uddannelse, kort eller lang. Og dermed er de højtuddannede overrepræsenterede i byrådene, set i forhold til hvor mange i befolkningen generelt, der har en lang uddannelse.

Når det gælder ufaglærte, er det lige omvendt. Kun hver 10. byrådsmedlem har ingen uddannelse, mens det gælder 28 procent af danskerne.

Søren Heisel, forbundssekretær i 3F:

- Det er vigtigt at få flere 3F’ere valgt ind, fordi 3F’ernes stemme skal høres mere i lokalsamfundene, hvor der træffes mange vigtige beslutninger. Vi ved godt, hvad det betyder for arbejdsmiljøet og kvaliteten, når prisen presses for hårdt.

Han pointerer, at valgtræning ikke handler om at diktere, hvad kandidaterne skal mene.

- Pointen er at blive skarp på sine mærkesager og så planlægge sin valgkamp, siger Søren Heisel.

I øvrigt stiller 3F-kandidaterne op for partier både på midten og til højre og venstre.

Kan bruge erfaringer

Jannik Juul Nielsen er helt klar til valgkamp:

- Jeg har fået lavet en folder, hvor jeg er fotograferet i mit arbejdstøj. Så har jeg et slogan som hedder: ”Er du træt af banditter i habitter, så stem på Jannik, han ved, hvad der hitter”. Min plan er, at jeg vil gå fra dør til dør, siger han.

- Jeg tror, at jeg vil passe perfekt ind i politik, tilføjer han.

 - Det gør en forskel hvor man kommer fra, mener hun.
Susanne Rüsz Wyrtz stiller op i Aalborg: - Det gør en forskel hvor man kommer fra, mener hun. FOTO: Foto Søren Zeuth

Susanne Rüsz Wyrtz stiller op i Aalborg for Socialdemokraterne for første gang. Susanne arbejder i security i lufthavnen, og også hun mener, at det gør en forskel, hvor man kommer fra:

- En akademiker arbejder typisk fra 8 til 16. Vi andre har arbejdet i skiftehold og ved godt hvilke udfordringer, det giver med børnepasning. Jeg kan jo også sætte mig ind i kassedamens arbejdsliv. Desuden har jeg eksempelvis selv prøvet at være i sygedagpengesystemet. De erfaringer kan jeg også bringe med videre, mener Susanne Rüsz Wyrtz.

Arrangementet onsdag var den anden og sidste valgtræning for 3F-kandidaterne.