Gå til hovedindhold

Golf Hotel Læsø A/S’ manglende betaling af løn til grenkeeper Carsten Gaarn Sørensen kan sidestilles med en urimelig afskedigelse. Det har Afskedigelsesnævnet afgjort i en principiel sag.

Greenkeeper Carsten Gaarn Sørensen er tilfreds med Afskedigelsesnævnets kendelse.
Privat

Greenkeeper Carsten Gaarn Sørensen har fået tilkendt 125.000 kroner i godtgørelse.

Det skyldes, at Afskedigelsesnævnet har afgjort en sag vedrørende den 55-årige 3F’er, der har været ansat hos Golf Hotel Læsø A/S. Der er tale om den første sag, der er blevet behandlet ved nævnet under Arbejdsretten efter coronakrisens midlertidige nedlukning af retsvæsenet i Danmark.

3F har ført sagen ved Afskedigelsesnævnet for medlemmet.

- Vi er absolut glade for nævnets kendelse. Der er tale om en principiel sag, hvor Afskedigelsesnævnet har afgjort, at man som medarbejder godt kan få en godtgørelse, selvom man selv ophæver sit ansættelsesforhold, siger Steen Stidsborg, faglig sekretær hos 3F Frederikshavn.

- Vi er også glade for, at golfbanen ser ud til at komme på andre hænder, og vi håber, at de kommende ejere vil drive virksomhed på en hel anden måde, siger han.

Nævn: Kan sidestilles med urimelig opsigelse

Carsten Gaarn Sørensen begyndte i marts 1999 at passe golfbanen på Læsø, der er en af Danmarks største golfbaner målt på antallet af klubmedlemmer.

Greenkeeperen fik ingen løn for februar 2019. Den manglende betaling fik 3F til i marts 2019 at trække medlemmet væk fra Golf Hotel Læsø A/S og rejse en faglig sag mod virksomheden. Fagforbundet fremførte, at arbejdsgiveren havde misligholdt parternes ansættelseskontrakt, og at den manglende betaling kunne betragtes som en usaglig opsigelse.

Men i december 2019 kom Golf Hotel Læsø A/S under konkurs. Hverken selskabet eller konkursboet har deltaget i sagen ved Afskedigelsesnævnet, som i første omgang afviste at behandle den.

Opmand ved Afskedigelsesnævnet, Oliver Talevski, skriver i sin afgørelse, at Golf Hotel Læsø A/S i foråret ikke var berettiget til at opsige Carsten Gaarn Sørensen med henvisning til selskabets økonomiske forhold.

“Opmanden finder herefter, at Carsten Gaarn Sørensens ophør på arbejdspladsen på grund af manglende lønudbetaling må sidestilles med en urimelig opsigelse eller afskedigelse fra virksomhedens side,” står der i kendelsen.

Glad for afgørelse

Greenkeeperen er glad for nævnets afgørelse:

- Den kan jeg kun være tilfreds med. Det har varet lang tid. Og nu håber jeg, at det giver pote, og at der også kommer pengene ud af det til mig, siger Carsten Gaarn Sørensen.

3F’eren forklarer, at virksomheden ofte var bagud med betaling af løn samt pension og feriepenge. Flere gange har 3F måttet føre sag for ham og to andre tidligere medarbejdere hos Golf Hotel Læsø A/S for, at de kunne få deres retmæssige betaling.

- Jeg var ansat i 20 år, og firmaets lønudbetaling har været meget tilfældig og underlig. Så man lærer at lægge penge til side. Og konen havde stadig et arbejde, og hun arbejdede ikke for Golf Hotel Læsø A/S. Så derfor kunne vi godt klare, at jeg ikke fik min løn, siger Carsten Gaarn Sørensen.

Hvorfor blev du i firmaet i alle disse år, når du adskillige gange ikke fik din betaling til tiden?

- Problemerne har løst sig hen ad vejen. Jeg havde et arbejde, og jeg så andre, der ikke havde et arbejde. Men da jeg fik et andet arbejde, blev det pludselig helt anderledes at stå op om morgenen. Nu har jeg ingen bekymringer om min løn, og det er et kæmpe plus, siger Carsten Gaarn Sørensen.

Læs også: Carsten, Tommy og Robert snydt for betaling endnu engang

Ansøger om betaling fra LG

Siden 1. april 2019 har han været ansat hos en entreprenør på Læsø, hvor han blandt andet laver murer-, tømrer- og anlægsarbejde og kan bruge sin uddannelse som automekaniker.

3F Frederikshavn har mandag anmodet Lønmodtagernes Garantifond, LG, om at betale de 125.000 kroner, som Afskedigelsesnævnet har tilkendt Carsten Gaarn Sørensen i godtgørelse. LG er en fond, som alle landets arbejdsgivere betaler til. Fonden kan dække ansattes tab af løn eller feriepenge, hvis virksomheden, hvor de arbejder, går konkurs.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra svenskeren Björn Egervall, der har været direktør for Golf Hotel Læsø A/S i flere år.