Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Forbund beskylder Primera Air Nordic for at presse løn- og arbejdsforhold for selskabets kabinepersonale. Hvis 3F går i sympatikonflikt, kan det holde fly fra at gå i luften.

Kabinepersonalet i Primera Air Nordic får ifølge Flyvebranchens Personale Union en løn, som svarer til halvdelen af deres kolleger i søsterselskabet Primera Air Scandinavia.
Asger Ladefoged / Ritzau/Scanpix

Kabinepersonale til halv pris. Det lader flyselskabet Primera Air Nordic til at foretrække. 

Selvom kabineansatte fra både Primera Air Scandinavia og det lettiske søsterselskab Primera Air Nordic flyver ud fra København, er det kun de ansatte hos Primera Air Scandinavia, som er omfattet af en overenskomst og dermed får en dansk løn. 

Da det ikke er lykkedes Flyvebranchens Personale Union at indgå overenskomst for de omtrent 70 ansatte hos Primera Air Nordic, varsler unionen nu en konflikt.

Halv løn og ingen betalt ferie

Primera Air Nordic hyrer ifølge Flyvebranchens Personale Union kabinepersonale fra Østeuropa - særligt Rumænien - gennem vikarbureauer. 

Fagforbundet har fået indsigt i kontrakter og en jobannonce delt i Rumænien. Derfor ved de, at de ansatte får en månedsløn, som svarer til under halvdelen af startlønnen for en dansk kabinemedarbejder på overenskomst. Samt at de ansatte ikke får indbetalt pension, har begrænset adgang til løn under sygdom og ikke har betalt ferie. 

- Det er noget af det slemmere, vi har set. Både hvad angår vilkårene, men også selve kreativiteten i konstruktionen, siger Anders Mark Jensen, der er næstformand i Flyvebranchens Personale Union og hentyder til, at de ansatte i Primera Air Nordic er bosat i Malmø og Lund, for at selskabet kan argumentere for, at de ikke har base i København og dermed bør være omfattet af dansk kabinepersonales overenskomster. 

- Det, som Primera Air Nordic gør, går både ud over unge rumænere samt de danskbaserede ansatte, der frygter at blive udskiftet af billig arbejdskraft, siger Anders Mark Jensen. 

Flyvebranchens Personale Union betragter København som personalets base, så samtidig med, at de kom med konfliktvarslet, har de også sendt sagen til Arbejdsretten, for at de kan vurdere, om dets betragtning er korrekt og konflikten dermed er lovlig. 

Ingen fly i luften

Hvis Arbejdsretten vurderer, at konflikten er lovlig, bliver det ikke kun kabinepersonalet, som indgår i en konflikt. Også 3F’s medlemmer i lufthavnen kan ende med at tage del i konflikten gennem en såkaldt sympatikonflikt. 

- Hvis de ikke kommer frem til en forhandlingsløsning - som vi jo selvfølgelig håber, at de gør - så er vi klar til at indgå en lovlig sympatikonflikt, hvis Arbejdsretten vurderer, at hovedkonflikten er lovlig, siger Henrik Bay-Clausen, som er formand hos 3F Kastrup og organiserer cirka 4.000 medarbejdere i lufthavnen.

De mange 3F’ere i lufthavnen står blandt andet for rengøring, lastning, catering og transport.

- Hvis vi går ind i konflikten, gør det det praktisk talt umuligt for selskabet at få fly i luften, siger Henrik Bay-Clausen, der mener, at alle grupper af ansatte i lufthavnen bør have ordentlige vilkår på danske betingelser. 

Den udmelding er Flyvebranchens Personale Union glad for. 

- Det betyder alt. De flyvende har begrænsede forudsætninger for at lægge pres på flyselskaberne, men når de andre forbund hjælper, kan vi nå langt, siger Anders Mark Jensen fra Flyvebranchens Personale Union.