Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Byretten i Kolding afsagde mandag dom i en sag om ugyldige afgørelser og efterbetaling af sygedagpenge til 3F’er John Steffensen, som ulovligt fik dem stoppet med tilbagevirkende kraft af Kolding Kommune. 3F tabte den principielle sag og overvejer nu, om sagen skal ankes til landsretten.

3F’er John Steffensen, der ulovligt fik frataget sine sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, får ikke en krone efterbetalt, efter at retten i Kolding har afsagt dom.

Byretten i Kolding afgjorde mandag, at 3F’er John Steffensen, der ulovligt fik frataget sine sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, ikke skal have en krone efterbetalt, fordi retten vurderer, at hans krav er forældet. Dommen var principiel, og det var 3F, der havde stævnet Kolding Kommune på vegne af medlemmet.

Det er ikke den dom, 3F havde håbet på, fastslår socialpolitisk ansvarlig i 3F Ellen K. Lykkegaard.

- Dommen er med til at forringe retssikkerheden for syge borgere, da kommuner og Ankestyrelsen efter tre år ikke kan gøres ansvarlige for vildledende afgørelse. Men nu vil jeg og vores advokat nærlæse dommen, inden vi beslutter, om den skal ankes, siger Ellen K. Lykkegaard.

Sag seks år undervejs

Den langvarige sag tog sin begyndelse 25. juli 2011, hvor Kolding Kommune stoppede John Steffensens sygedagpenge med tilbagevirkende kraft fra 3. december 2010.  

Under retssagen henviste Kolding Kommune til, at sagen er forældet, da det er mere end tre år siden, at kommunen senest traf afgørelse i sagen.

Kolding Kommune baserede sit afslag på en principafgørelse fra Ankestyrelsen, som kommuner skal rette sig efter i tilsvarende sager. Den blev udsendt i juni 2016 og går på, at når sygedagpengesager er over tre år gamle, kan en borger ikke kræve efterbetaling.

Men i 3F har man hele vejen igennem holdt sig til en Højesteretsdom, hvor 3F vandt sagen på vegne af en anden borger i Kolding Kommune, der også af Kolding Kommune fik frataget sine sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Højesteret slog med dommen fast, at kommuner ikke har lov til at træffe afgørelser med tilbagevirkende kraft.

Advokat: En skuffelse

Advokat Mads Krøger Pramming, Ehmer Pramming Advokater, København, der førte sagen for 3F, kalder dommen en skuffelse.

- Det ligger fuldstændig fast, at der er truffet en ulovlig afgørelse i sagen. Det er derfor i mine øjne urimeligt, at min klient ikke kan få de penge, som han har ret til - bare fordi det er forældet. Det bliver naturligvis ikke sjovere af, at der er tusindvis af andre borgere i samme situation, siger han.

Han peger på, at konsekvensen af dommen er, at kommunen har opnået en stor berigelse ved at træffe ulovlige og forkerte afgørelser.