Gå til hovedindhold

Der var ikke mange ord i statsministerens nytårstale til de danske lønmodtagere. Det ærgrer forbundsformanden i 3F, Per Christensen.

- Vi skal have fokus på arbejdsmiljø og uddannelse, og vi skal have en løsning for de lønmodtagere, der i dag er for nedslidte til at nå pensionsalderen, siger Per Christensen.

Oven på et år hvor lønmodtagerne har oplevet forringelser af dagpengesystemet samt besparelser på uddannelse og arbejdsmiljø, havde forbundsformand Per Christensen håbet på mere opmærksomhed på lønmodtagernes situation i statsministerens nytårstale.

- Vi skal have fokus på arbejdsmiljø og uddannelse, og vi skal have en løsning for de lønmodtagere, der i dag er for nedslidte til at nå pensionsalderen. Disse udfordringer glimrede ved deres fravær.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte blandt andet om sin opvækst i et Danmark, hvor der ikke var store skel mellem rig og fattig. Han pegede på, at vi i Danmark ikke kan se os fri fra de tendenser, der præger udlandet - for eksempel stiger forskellen mellem rig og fattig i USA, lød det i talen.

Stigende ulighed

Men Danmark er netop præget af en stigende ulighed, påpeger Per Christensen.

- Det er ikke tilfældigt, at de nordiske velfærdssamfund med lav ulighed klarer sig godt i international konkurrence. Det samfund er vi ved at bevæge os væk fra. Vi har fået flere fattige børn og flere millionærer på samme tid. Det er en stærkt bekymrende udvikling, siger Per Christensen.

Han er omvendt positiv over for statsministerens udmeldinger om at skabe et bedre og mere sammenhængende sundhedssystem.

- Jeg ser frem til at høre regeringens konkrete planer. Jeg håber inderligt, at de også vil have fokus på at bekæmpe ulighed i sundhedssystemet. Nogle af de faktorer, der har stor betydning for folks sundhed og mulighed for at få hjælp i sundhedssystemet handler jo om uddannelseslængde, indkomst, beskæftigelsesforhold, boligforhold og etnicitet, siger Per Christensen.