Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Kingo Karlsen bliver første byggevirksomhed til at indgå aftale om kædeansvar og vil fremover hæfte for løn til sine underleverandørers ansatte. Dansk Byggeri er fortsat imod kædeansvar.

Henning Bagger/Scanpix

Landets største fagforening 3F indgår nu et samarbejde med en af landets førende nedrivningsvirksomheder, Kingo Karlsen, om kædeansvar og bekæmpelse af løndumping.

Aftalen er den første af sin slags i byggebranchen og betyder, at Kingo Karlsen som hovedentreprenør skal sikre sig, at også deres underleverandører overholder den danske overenskomsts bestemmelser om en ordentlig løn.

En forpligtende aftale om kædeansvar har længe stået højt på ønskesedlen hos 3F, som mangler et effektivt redskab til at bekæmpe underbetaling og lønsnyd i de typisk meget lange kæder af underleverandører på store byggerier.

Men der har endnu ikke været politisk vilje til at indføre det ved lov, og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri kæmper indædt imod kædeansvar.

Formand i 3F Byggegruppen, Kim Lind Larsen, håber derfor, at den nye aftale vil bane vejen for flere lignende aftaler i byggebranchen.

- Med den her aftale kan vi aktivt modarbejde social dumping, som er et kæmpe problem i vores branche. Vi er meget tilfredse med, at et stort firma som Kingo Karlsen har taget handsken op og forpligtet sig til at arbejde for ordentlige vilkår for de ansatte i byggeriet. Vi håber, at andre vil tage samme gode initiativ, siger han til Fagbladet 3F.

 

Hånden på kogepladen

I byggebranchen har der i mange år været store problemer med, at der i underskoven af underleverandører svindles med løn, så medarbejdere kommer i klemme og ikke får deres løn.

Det håber produktionschef i Kingo Karlsen Jens Andersen at være med til at ændre med den nye aftale om kædeansvar.

- Det handler i bund og grund om, at vi lægger hånden på kogepladen og betaler underentreprenørens medarbejdere, hvis de ikke har fået udbetalt løn, der svarer til overenskomsten. For os handler det om at tage et menneskeligt ansvar, uanset om medarbejderen er fra Roskilde eller Litauen. Som virksomhed er det også ubehageligt, hvis vi ikke ved, hvem der går på vores byggepladser, siger han i en pressemeddelelse.

Helt konkret vil nedrivningsgiganten Kingo Karlsen fremover kræve af deres underleverandører, at de skal indsende informationer om de medarbejdere, der skal gå på byggepladsen. Medarbejderen vil også blive udstyret med et ID-kort, og Kingo Karlsen vil udveksle oplysninger om underentreprenørerne med 3F.

Hvis 3F opdager løndumping hos en underentreprenør på en af Kingo Karlsens byggepladser, så er det i første omgang den pågældende virksomhed, der bliver trukket gennem det fagretlige system. Hvis underentreprenøren ikke kan eller vil betale, så hæfter Kingo Karlsen for den manglende løn.

Dansk Byggeri: Vi er ikke tilhængere

Kim Lind Larsen fra 3F Byggegruppen håber, at den nye aftale kan føre til en opblødning i den stejle modstand, som 3F har mødt i spørgsmålet om kædeansvar.

- En aftale om kædeansvar var et af vores helt store ønsker ved overenskomstforhandlingerne på byggeområdet sidste år, men Dansk Byggeri var ikke til at rokke. Derfor er vi selvfølgelig glade for, at Kingo Karlsen har taget initiativ til den her fælles aftale. Det sender forhåbentlig et signal til resten af branchen, siger han.

Kingo Karlsen er et af Dansk Byggeris store medlemmer, og direktør og ejer Thomas Kingo Karlsen er bestyrelsesformand i Dansk Byggeris sektion for nedrivning.

Hos Dansk Byggeri har holdningen dog ikke ændret sig. Det fortæller Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeris juridiske afdeling.

- Det må stå enhver virksomhed frit for at indgå sådan en aftale med 3F, hvis de synes, at de kan håndtere det administrativt. Men vi er ikke tilhængere af kædeansvar. Vi har et fagretligt system, som håndterer manglende lønudbetaling og efterlevelse af overenskomsten. Man kan hente pengene på den måde, så der er ikke nogen grund til at gå til et af vores medlemmer for at inddrive de penge, som underleverandøren ikke har betalt.