Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

På 33 erhvervsuddannelser bliver der nu oprettet så mange praktikpladser, at langt de fleste elever slipper for skolepraktik.

Endelig er der udsigt til flere praktikpladser på mange 3F-uddannelser.
FOTO: arkiv

Tjenere, buschauffører og industrioperatører er nogle af de fag, hvor der fremover er stor sandsynlighed for, at der vil være en praktikplads til eleverne.

Med trepartsaftalen fra august har arbejdsgiverne kollektivt forpligtet sig til at oprette praktikpladser til mindst ni ud af ti elever på de såkaldte fordelsuddannelser. Ordningen gælder hele 2017 for de 33 uddannelser.

Forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, hilser det nye initiativ velkommen.

- Jeg er rigtig glad for, at arbejdsgiverne nu går ind og giver tæt på en uddannelsesgaranti på alle de her uddannelser, siger Søren Heisel, der også glæder sig over, at halvdelen af uddannelserne er 3F’s erhvervsuddannelser.

- Nu ved eleverne, at hvis de vælger en af disse 33 uddannelser, så er der masser af lærepladser og meget lille sandsynlighed for at skulle omkring skolepraktik. Det er et rigtig godt signal til de unge, og jeg håber, at det kan betyde, at langt flere unge vælger en erhvervsuddannelse.

Særligt behov for arbejdskraft

Fordelsuddannelser er uddannelser, hvor der forventes et særligt stort behov for arbejdskraft, og der er derfor gode jobmuligheder for de færdiguddannede inden for netop disse uddannelser. De 33 uddannelser er udpeget af arbejdsgiverne selv. Det betyder, at arbejdsgiverne vil bestræbe sig særligt på at oprette det nødvendige antal praktikpladser for elever på fordelsuddannelserne. Virksomhederne kan desuden få en økonomisk bonus for at indgå uddannelsesaftaler med elever fra fordelsuddannelserne.

- En erhvervsuddannelse er en fremragende start på arbejdslivet og åbner døre til spændende job, god løn, gode muligheder for at videreuddanne sig eller måske til at blive iværksætter. Med de nye fordelsuddannelser gør vi sammen med arbejdsgiverne det klart for de unge, hvilke uddannelser der giver særligt gode muligheder for at få en praktikplads i en virksomhed og efterfølgende job, siger undervisningsminister Merete Riisager.

3F håber på endnu flere praktikpladser

Søren Heisel håber, at langt flere arbejdsgivere vil byde ind, så listen over fordelsuddannelser kan blive meget længere.

- Vi har nu 33 fordelsuddannelser ud af 100 forskellige erhvervsuddannelser. Der kommer forhåbentlig mange flere fordelsuddannelser med på listen i fremtiden, siger Søren Heisel.